U trendu

Indijski poljoprivrednici u jednodnevnom štrajku gladju (VIDEO)

Indijski poljoprivrednici i njihovi lideri koji više od dva meseca protestuju protiv novih zakona o poljoprivredi započeli su jednodnevni štrajk gladju, usmeren protiv premijera Narendri Modija i vlade.

Lideri protesta su rekli danas da će štrajk gladju, koji se poklapa sa godišnjicom smrti lidera pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija, potvrditi mirnu prirodu njihovog protesta.

„Način na koji vlada širi laži i nasilje je za osudu“, poručili su iz sindikata poljoprivrednika.

Poljoprivrednici traže povlačenje zakona koji je parlament usvojio u septembru prošle godine ističući da favorizuje velike korporacije i da će uništiti prihode malim poljoprivrednicima.

Protesti su uglavnom bili mirni, ali u utorak je došlo do nasilja, na Dan republike Indije, kada su desetine hiljada poljoprivrednika na traktorima i pešice upali u istorijski kompleks Crvene tvrdjave u Delhiju.

U sukobima demonstranata i policije poginuo je jedan demonstrant, a skoro 400 policajaca je povredjeno.

Zvaničnici nisu saopštili koliko je poljoprivrednika povredjeno, ali televizije su prikazale snimke sa povredjenim demonstrantima od kojih su mnogi bili krvavi posle intervencije policije koja ih je tukla pendrecima i ispaljivala suzavac.

Modi tvrdi da su zakoni neophodni za modernizaciju indijske poljoprivrede, ali poljoprivrednici su naveli da će nastaviti sa protestima dok se zakoni ne povuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.