U trendu

Indijski Rilajens ne planira ponudu za Britiš telekom

LONDON – Akcije Britiš telekoma (BT) skočile su jutros za čak 9,0 odsto zbog izveštaja da indijska kompanija Rilajens Indastris planira ponudu za ti britansku grupaciju, ali su ubrzo potonule nakon što je na berzi ta vest demantovana.

Ekonomik tajms je objavio da bi Rilajens, u vlasništvu milijardera Mukeša Ambanija. mogao da dostavi neželjenu ponudu za kupovinu BT-a ili da pokuša da dobije kontrolni udeo, dodajući da je u opciji i partnerstvo sa BT-ovim mrežnim ogrankom Open domet i finansiranje njegovih planova za proširenje optičke mreze, prenosi Rojters.

Međutim, Rilajens je demantovao taj medijski izveštaj u objavi na berzi.

„Kategorično negiramo bilo kakvu nameru o ponudi za britansku telekomunikacionu grupu BT. Članak je u celosti spekulativan i neutemeljen“, navodi se u obaveštenju indijske kompanije.

Na ranom trgovanju, akcije BT-a su skočile za 9,0 posto, da bi nakon demantija Rilajensa krenule u rikverc i na trgovanju oko 10:27 časova po srednjoervropskom vremenu taj rast je splasnuo na 5,7 pocenata. Istovremeno, ojačale su i akcije indijske kompanije za 1,2 odsto.

Britanska kompanija, čija se vrednost akcija više nego prepolovila u poslednjih pet godina, već je bila predmet spekulacija o preuzimanju nakon što je francusko-izraelski milijarder Patrik Drahi ove godine kupio udeo od 12,1 odsto.

Drahi je dobio „zeleno svetlo“ da 11. decembra kupi dodatni udeo u BT-u, pošto je u junu obećao da neće dati ponudu za preuzimanje kompanije, što je prema britanskim propisima o preuzimanju bio razlog zbog kojeg mu je šest meseci odlagano davanje odobrenja za dodatnu kupovinu akcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar