U trendu

Industrijska proizvodnja u BiH pala u avgustu za 1,4 posto

SARAJEVO – Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini pala je u avgusti za 1,4 posto u odnosu na jul, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U odnosu na avgust 2020. godine, industrijska proizvodnja u BiH je prošlog meseca, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabeležila rast od 9,1 odsto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda je u avgustu povećana za 2,7 procenata u odnosu na prethodni mesec, dok je proizvodnja energije opala za dva posto, a u istom procentu je bila manja i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, prenosi portal biznisinfo.ba.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je potonula za 4,7 odsto na mesečnom nivou, a kapitalnih proizvoda za 7,6 posto.

Prerađivačka industrija je u avgustu, prema desezoniranim podacima, zabeležila pad na mesečnom niovu od 0,9 posto, proizvodnja i snabdevanje električnom energijom i gasom je bilo manje za 2,1 posto, a vađenje ruda i kamena za 3,6 procenata.

U avgustu ove godine, u odnosu na isti mesec 2020, kalendarski prilagođena prerađivačka industrijska proizvodnja je ostvarila rast od 11,6 odsto, proizvodnja i snabdevanju električnom energijom i gasom rast za 5,3 posto, dok je vađenje ruda i kamena opalo za 0,8 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.