U trendu

Industrijska proizvodnja u EU porasla 0,6% u martu

BRISEL – Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji porasla je u martu 2021. godine za 0,6 posto u odnosu na februar, prema sezonski prilagođenim podacima, a u evrozoni za 0,1 procenat, saopštio je danas Zavod za statistiku EU, Evrostat.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom veb sajtu Evrostata, podseća se da je u februaru industrija EU zabeležila pad od 1,0 odsto, dok je u evrozoni opala za 1,2 procenta.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u martu beleži u Uniji skok od 11 posto, a u evrozoni od 10,9 odsto.

Među državama članicama, za koje su dostupni podaci, najveći mesečni industrijski rast imala je Danska (4,9%), zatim Litvanija (4,5%) i Bugarska (3,7%), dok je najveći pad zabeležen u Luksemburgu (-4,4%), Belgiji (-4,0%) i Finskoj (-2,1%).

S druge strane, Italija je lider među državama članicama s međugodišsnjim rastom industrijske proizvodnje po stopi od 37,7 procenata u martu, a slede Slovačka (24,5%), Mađarska i Poljska (obe po 16,3%).

Nasuprot tome, industrijska proizvodnja Malte je u martu bila niža za 2,8 odsto u odnosu na isti mesec lani, a negativan godišnji rezultat od 2,2 posto registrovan je i u Finskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar