U trendu

Industrijska proizvodnja u februaru opala 0,7% međugodisnje

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji bila je februaru 2022. manja za 0,7 posto nego u istom mesecu prošle godine, dok je u odnos na prosek u 2021. pala za 4,9 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Tokom prva dva meseca ove godine, industrijska proizvodnja je u odnosu na uporedni lanjski period bila manja za 1,4 odsto.

Rast proizvodnje u februaru je, na godišnjem nivou, zabeležen u sektoru rudarstva za 44,9 procenata, i prerađivačkoj industriji za 2,1 posto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovao pad od 25,8 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, prošlog meseca je, odnosu na februar 2021, proizvodnja energije opala za 21,1 odsto, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 13,3 procenta, dok je rast zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 3,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrožnju, za 4,4 posto, i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 17,9 odsto.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u februaru na mesečnom nivou porasla za 4,9 posto, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 5,5 procenata.

Na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima, srpska industrija je u februaru porasla za 2,6 posto u odnosu na prosek u 2021. godini, a prerađivačka za 3,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.