U trendu

Inflacija u Britaniji 5,5% u decembru, najviša u 30 godina

LONDON – Stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je u decembru na 30-godišnji maksimum i iznosila je 5,4 procenta međugodišnje, nastvljajući rast sa novembarskog nivoa od 5,1 posto, prema današnjim podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

To je navjiša stopa rasta potrošačkih cena u Britaniji od marta 1992. godine .

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su povećanje od 5,2 odsto.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle za 0,5 procenata, i takođe su nadmašile prognoze ekonomista koji su predviđali rast od 0,3 odsto.

Povećanje troškova života intenziviralo je na berzi da će Banka Engleske razmotriti novo povećanje referentne kamatne stope, nakon što je u decembru 2021. prva među najvećim svetskim centralnim bankama počela da podiže troškove zaduživanja.

Tržišta će pomno pratiti sledeći sastanak Komiteta za monetarnu politiku 3. februara, na kojem će se odlučivati o ključnoj kamati, nakon njenog povećanja za 15 baznih poena na 0,25 posto u decembru.

Statistička kancelarija je u utorak objavila podatke koji pokazuju da su plate u Britaniji porasle u decembru za 3,8 procenata na godišnjem nivou, što znači da su radnici suočeni sa realnim padom vrednosti zarada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar