U trendu

Inflacija u Crnog Gori 9,7 posto međugodišnje u martu

PODGORICA – Inflacija u Crnoj Gori, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u martu za 3,4 odsto u odnosu na februar, dok je u poređenju sa martom 2021. godine zabeležila rast od 9,7 posto, objavila je Uprava za statistiku Monstat.

Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena hleba i žitarica, goriva i maziva za motorna vozila; mleka, sira i jaja; mesa, čvrstih goriva, odeće, ulja i masti i drumskog prevoza putnika, prenosi portal CdM.

Potrošačke cene u Crnoj Gori su u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti lanjski period, u proseku više za 7,4 odsto, pokazuju statistički podaci.

Na mesečnom nivou, u martu je najviše poskupeo prevoz (8,0 posto), zatim hrana i bezalkoholna pića (5,0%), odeća i obuća (3,1%), nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,1%), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,8%), ostala dobra i usluge (1,4%),, zdravlje (0,7%), rekreacija i kultura (0,5%), te alkoholna pića i duvan (0,3%).

Pad cena zabeležen je samo u grupi restorani i hoteli za 0,5 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar