U trendu

Inflacija u Crnoj Gori 2,2 odsto u aprilu

PODGORICA – Mesečna inflacija u Crnoj Gori porasla je u aprilu 2021. godine za 0,6 odsto u odnosu na mart, dok je u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležila rast od 2,2 procenta, objavila je danas Uprava za statistiiku Monstat.

Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena povrća za 6,0 posto i voća za 6,9 odsto. Cene ulja i masti su skočile 8,2 odsto, a usluga vazdušnog prevoza putnika za 15,5 procenata, prenosi portal bankar.me.

Na godišnju stopu inflacije je najviše uticao rast cena goriva za motorna vozila od 20,3 odsto i ulja i masti za 32,1 odsto.

Znatna stopa godišnje inflacije, prema podacima Monstata, zabeležena je i kod avionskih karata čije su cene porasle za 21,1 odsto, i kod usluga kanalizacije i odnošenja smeća s poskupljenjem od 15,8, odnosno 11,7 odsto respektivno. Ove delatnosti, međutim, ne utiču u značajnoj meri na generalnu stopu inflacije.

Prema Monstatu, potrošačke cene u Crnoj Gori su u periodu januar-april 2021. godine bile proseku više za 0,5 odsto u poređenju sa istim periodom 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.