U trendu

Inflacija u evrozoni na istorijskom rekordu: 5,8% u februaru

LIKSEMBURG — Inflacija u evrozoni je dostigla u februaru istorijski rekord od 5,8 procenata na godišnjem nivou, ubrzavši u odnosu na januar kada je iznosila 5,1 procenat, prema današnjoj fleš proceni evropskog zavoda za statistiku Evrostat.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, takođe je ubrzala rast na 2,7 odsto.

Cene energije su ostale glavni generator inflacije, pri čemu su u februaru bile za 31,7 posto više nego u istom mesecu prošle godine.

Hrana, alkohol i duvan su prošlog meseca poskupeli za 4,1 posti međugodišnje, neenergetska industrijska dobra za 3,0 procenta, a usluge za 2,5 odsto.

Prema Evrostatu, najvišu godišnju stopu inflacije u februaru su među članicama monetalnog bloka imale Litvanija, čak 13,9 procenata, i Estonija 12,4 posto, a najniž je zabeležena u Francuskoj, 4,1 odsto, i na Malti i u Finskoj po 4,3 procenta.

Analitičari nemačke Dojče banke upozoravaju da rastuće cene nafte i prirodnog gasa guraju evro naniže uzrokujući „opasnu inflatornu spiralu“.

Podaci o februarskoj inflaciji u evrozoni dolaze nedelju dana uoči sastanka zvaničnika Evropske centralne banke na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar