U trendu

Inflacija u evrozoni skočila na rekordnih 10% u septembru

LUKSEMBURG – Inflacija u evrozoni dostigla je u septembru nov rekord od 10 posto međugodišnje sa nivoa od 9,1 odsto u avgustu, objavila je danas evropska služba za statistiku, Evrostat.

Stopa inflacije je premašila prognoze ekonomista koji su predviđali da će iznositi 9,7 procenata, orenosi CNBC.

Podaci su takođe pokazali da se rast cena proširio sa volatilnih cena hrane i energije na skoro sve segmente privrede 19-čanog bloka.

Cene energije porasle su za 40,8 posto na godišnjem nivou u septembru u odnosu na 38,6 procenata u avgustu, a slede cene hrane, alkohola i duvan s rastom od 11,8 odsto sa prošlomesečnog nivoa od 10,6 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, porasla je za 4,8 na godišnjem nivou sa 4,3 procenta u avgustu.

Današnji pokazatelji će pojačati pritisak na Evropsku centralnu banku da agresivnije podigne kamatne stope na svom oktobarskom sastanku i povećavaju verovatnoću za nastupanje duže i dublje recesije širom evrozone, navodi američki medij.

Nezaposlenost u evrozoni je u avgustu dostigla 6,6 odsto što je nepromenjen nivo u odnosu na jul. To znači da je tržište rada ostalo otporno uprkos nadolazećoj recesiji i energetskoj krizi koja je zahvatila kontinent.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar