U trendu

Inflacija u Japanu na dvogodišnjem maksimumu u decembru

TOKIO – Bazna inflacija u Japanu porasla je za 0,5 odsto u decembru 2021. na godišnjem nivou, nastavjajući uspon drugi mesec zaredom najbržim tempom u poslednje dve godine, objavila je danas japanska vlada.

Rast bazne inflacije, koji u Japanu isključuje iz računice promenljive cene hrane ali uključuje cene energije, bio je nešto manji od tržišnih prognoza prema kojima se očekivalo povećanje od 0,6 procenata, prenosi Rojters.

Prema zvaničnim podacima, računi za struju japanskih domaćinstava porasli su za 13,4 procenta u decembru u odnosu na godinu dana ranije, što je najviši rast od 1981. godine, dok su cene benzina skočile za 22,4 posto međugodišnje.

Na decembarskoj sednici Banke Japana posvećenoj monetarnoj politici, upozoreno je da će kompanije možda početi agresivnije da prenose više troškove proizvodnje na potrošače, pokazuje zapisnik sa sastanka koji je objavljan jutros.

Uprkos porastu inflacije, malo je verovatno da će to inicirati povlačenje monetarnih podsticaja centralne banke, budući da je inflacija i dalje daleko ispod ciljane stope centralne banke od 2,0 posto, i da je uglavnom izazvana eksternim faktorima, a ne snažnom domaćom tražnjom, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.