U trendu

Inflacija u Nemačkoj neočekivano usporila u junu na 8,2 odsto

FRANKFURT – Nemačka inflacija je u junu 2022. neočekivano opala na 8,2 odsto međugodišnje sa 8,7 odsto u maju, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena EU (HICP), pokazuju podaci nemačkog zavoda za statistiku, Destatisa.

Prema nemačkim nacionalnim standardima, potrošačke cene robe i usluga su u junu u proseku bile veće za 7,6 odsto nego godinu dana ranije, u odnosu na 7,9 odsto u maju, prenosi portal Politiko.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su da će inflacija u junu dalje ubrzati na 8,8 odsto.

Smanjenje nemačke inflacije je, kako se ocenjuje, rezultat poreskih olakšica na gas, drastično sniženih cena javnog prevoza i nešto nižih cena nafte nego prethodnih meseci.

Ovi pokazatelji će biti dobrodošla vest za Evropsku centralnu banku (ECB) u njenoj borbi protiv rasta cena.

S druge strane, Španija i Belgija su u sredu objavile podatke koji pokazuju dalji rast inflacije na dvocifrene vrednosti u obe zemlje.

U Španiji je godišnja stopa inflacije, prema HICP, odnosno prilagođena za evropske statističke potrebe, porasla na 10 odsto u junu sa 8,5 odsto u maju. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene energije i hrane, takođe je ubrzala na 5,5 odsto sa 4,9 posto u prethodnom mesecu.

U Belgiji su prve procene inflacije pokazale da su potrošačke cene u junu porasle na 10,5 odsto sa 9,9 odsto u maju, prema evropskom harmonizovanom indeksu, dok je bazna inflacija ubrzala na 5,1 odsto u junu sa majskog nivoa od 4,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.