U trendu

Inflacija u SAD porasla u martu 0,6 posto u odnosu na februa

VAŠINGTON – Potrošačke cene u Sjedinjenim Državama porasle su u martu na mesečnom nivou po najvišoj stopi u poslednjih osam i po godina, jer su povećanje vakcinacija i masivni fiskalni podsticaji „otključali“ potražnju suzbijenu korona merama zatvaranja.

Američka inflacija je porasla 0,6 posto u martu 2021, što je najvišta stopa od avgusta 2012, nakon porasta od 0,4 procenta u februaru, objavilo je danam Ministartvo za rad, prenosi Rojters.

Skok cena benzina od 9,1 odsto učestvovao je sa skoro polovinom u martovskoj inflaciji. Cene hrane su porasle za 0,1 posto.

U periodu od 12 meseci, zaključno sa martom, inflacija u SAD beleži porast od 2,6 procenata. To je njen najviši nivo od avgusta 2018. godine, nakon rasta od 1,7 odsto u februaru. Ovaj rast se mahom pripisuje i niskoj uporednoj bazi zabeleženoj prošlog proleća.

Izveštaj Ministarstva za rad je pokazao jačanje osnovnih cena u martu, pošto se šire otvaranje ekonomije suočilo s „uskim grlom“ u lancu snabdevanja, na ograničenost kapaciteta i povećanje cena robe. Predsednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel i mnogi ekonomisti smatraju da će porast inflacije biti prolaznog karaktera, i očekuju da će se lanci snabdevanja prilagoditi i postati efikasniji.

Ograničenost ponude je uglavnom rezultat pomeranjeatražnje na robu i udaljavanja od usluga.

Kada se izuzmu volatilne hrane i energije, bazna inflacija u SAD je porasla u martu za 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec, dok se na godišnjem nivou popela na 1,6 procenata, sa 1,3 odsto u februaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.