U trendu

Infrastruktura železnice Srbije: Brzina vozova izmedju Beograda i Novog Sada smanjena preventivno

Infrastruktura železnice Srbije iz preventivnih razloga smanjila je 10. januara ove godine brzinu vozova sa 200 na 160 kilometara na sat na dve deonice na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, saopšteno je danas.

Reč je, kako je navedeno, o dvokolosečnim deonicama ukupne dužine tri kilometra, Stara Pazova – Indjija i Beška – Karlovački Vinogradi, gde je brzina vozova smanjena za 40 kilometara na sat.

Zbog toga putovanje brzom prugom izmedju Beograda i Novog Sada traje svega tri do pet minuta duže.

Infrastruktura železnica Srbije podsetila je da je pre izgradnje savremene, dvokolosečne brze pruge Beograd – Novi Sad za brzine do 200 kilometara na sat, koja je puštena u redovan saobraćaj 20. marta 2022. godine, prosečna brzina vozova na ovoj medjunarodnoj železničkoj magistrali iznosila svega 40 kilometara na sat, a da je samo deonica od glavnog grada do Stare Pazove bila dvokolosečna.

Stranka slobode i pravde (SPP) danas je sopštila da je brzina smanjena zbog toga što su mašinovodje upozorile da se na tim deonicama oseća podrhtavanje garnitura.

Brza pruga Beograd – Novi Sad je, kako je navela Infrastruktura železnice Srbije još uvek u garantnom roku, koji je na ovim deonicama tri godine.

„U tom roku izvodjač radova na brzoj pruzi u obavezi je da otkloni nedostatke na železničkoj infrastrukturi, ukoliko se dokaže da su oni posledica izvodjenja radova. Infrastruktura železnica Srbije ima i bankarske garancije izvodjača radova, koje mogu da budu aktivirane“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da stručne službe Infrastrukture železnice Srbije redovno i detaljno obilaze čitavu trasu brze pruge Beograd – Novi Sad, kako bi uočile sve detalje i eventualne nedostatke, uključujući i one koji ne utiču na funkcionisanje železničkog saobraćaja na ovoj deonici.

Ističe se da nakon primljenih primedbi na geometriju koloseka, stručne službe Infrastrukture železnice Srbije od utorka iz preventivnih razloga ponovo obilaze ne samo dve deonice na kojima je to uočeno, već čitavu prugu, kako bi utvrdile činjenično stanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar