U trendu

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika: Radikalizujemo proteste, blokade još jače

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koja je pokrenula proteste poljoprivrednih proizvodjača, Đoka Ćurčić rekao je danas da se protesti radikalizuju i da će blokade puteva biti sve jače.
„Protest se širi jer se sve više poljoprivrednika priključuje i stižu traktorima na mesta blokade“, rekao je Ćurčić za Betu.
 
On je rekao da su zahtevi ranije dostavljeni Vladi Srbije i da je glavni zahtev da subvencija po hektaru budu 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se taj podsticaj odnosi samo na 20 hektara po domaćinstvu.

„Tražimo još i da najniža otkupna cenu mleka bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je sadašnja cena proizvodnje, računajući troškove, zatim premiju za mleko minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima prema uvozu iz EU i zemalja CEFTA sprazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda“, rekao je Ćurčić.

Medju zahtevima je i ukidanje akcize i PDV-a na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture.

Na listi je i zahtev za regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

Vlasnik farme krava i član Inicijative za opstanak poljoprivrednika Dejan Trajković rekao je da poljoprivrednici ne prihvataju separatna obećanja države koja su danas data Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženju odgajivača goveda centralne Srbije.

„Ne prihvatamo da se država igra nama i manipuliše njihovim pionima, tako što uzme od jednih, pa da drugima“, rekao je Trajković.

Dodao je da „ta udruženja ne predstavljaju nikoga od proizvođača mleka i da su zastupala samo sopstvene interese, a da su izdala ostale poljoprivrednike koji protestuju da bi održali porodice“.

On je rekao da su njihovi zahtevi celina i da danas niko iz vlasti nije ni pomenuo povećanje subvencija po hektaru, kako rešiti prodaju viška pšenice koja nije prodata zbog zabrane izvoza, kao i cenu pšenice koja je na domaćem tržištu jeftinija nego na berzama u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.