U trendu

Inovativni startapovi su drugi najznacajniji izvoznik Srbije

BEOGRAD – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas, na otvaranju trodnevne konferencije „Belgrade Venture Forum“, da Srbija veliku pažnu poklanja podršci startapovima i inovativnim projektima i pozvao učesnike konferencije da se obrate Ministarstvu za svaku vrstu pomoći.

„Od našeg poslednjeg susreta uživo 2018. godine Srbija je mnogo učinila da podrži startapove, inverstitore i industriju zasnovanu na znjau, a ta podrška se oslanja na četiri stuba: znanju, zakonima i porezima, infrastrukturi i finasiranju“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da su u Srbiji dve čitave generacije učenika prošle kroz nastavu programiranja i da su upoznate sa osnovnim pojmovima veštačke inteligencije, dodajući da smo jedna od retkih država na svetu koja je obezbedila taj vid obrazovanja.

„Uveli smo čitav niz poreskih olakšica poput smanjivanja poreza za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem koji može da svede porez na dobit gotovo na nulu, pa sve do 70 odsto nižeg poreza na zarade i socijalnih doprinosa za ljude koji rade u
istraživačko-razvojnim delatnostima“, naveo je Jovanović.

On je podsetio da je država u Kragujevcu otvorila najsavremeniji Data centar, u kome se nalazi NVIDIA superkompjuter sa AI platformom, koji je dostupan za besplatno korišćenje

„Ako razvijate složeni AI algoritam koji zahteva podršku superkompjutera, javite mi i pobrinuću se da je dobijete besplatno“, poručio je Jovanović.

Dodao je da su otvoreni novi naučno-tehnološki parkovi u Novom Sadu, Nišu i Čačku i dograđeni postojeći.

Naveo je da je četvrti stub finansiranje, u okviru koga je podržano stvaranje prvog zvaničnog fonda rizičnog kapitala, započet i prvi korporativni poduhvat koji se zove „TS Ventures VC fond“ Telekoma Srbije.

„Ove godine kroz naš Inovacioni fond, koji svake godine dobija sve više novca, mi smo sproveli program pod nazivom ‘Serbia Ventures’, gde smo podržali osnivanje dva nova fonda rizičnog kapitala: ‘Fifth Quarter Ventures’ i ‘Omorika Ventures'“, rekao je Jovanović

Procenio je da će do kraja naredne godine biti pet ili šest ovakvih fondova i dodao kako je u međuvremenu porastao interes susednih zemalja, SAD i posebno iz Silicijumske doline za ulaganje u srpske startapove.

„Rezultati koje smo dobili su neverovatni. Očekuje se da do kraja godine izvoz IKT usluga iz Srbije dostigne više od 2,6 milijardi evra što je samo u odnosu na prošlu godinu rast veći od 45 procenata, a svako drugo novo radno mesto prošle godine došlo je iz IT sektora“, istakao je ministar Jovanović.

On je naveo da šu planovi Srbije za bućnost tehnološkog sektora zasnovani na veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji i izneo primere na kojima se vidi da država već ulaže u obe ove oblasti.

„Ono što je zaista važno jeste da je srpska tehnološka scena zaista vešta u razvoju blokčejna i veb3. Posebno sam ponosan što odavde potiču neka od najvažnijih veb3 rešenja, kao na primer Poligon“ rekao je Jovanović.

Dodao je da najbolje međunarodne kompanije sada dolaze u Srbiju io naveo primere razvojnih centara koje su ove godine izgradili komapnije „Rivian“, „Lukoft“, EPAM, kao i to da globalne kompanije poput IBM-a i Cisco-a počinju da razvijaju svoje proizvode u Srbiji.

„Cilj Vlade Srbije je da transformiše privredu ka inovacijama, fleksibilnosti i rastu zasnovanom na znanju. ‘Belgrade Venture Forum’ je važno mesto za sve nas da izgradimo tu budućnost, da kreiramo inovativne proizvode i usluge, da se povežemo sa investitorima i međunarodnom zajednicom, da podržimo žensko preduzetništvo i
da razgovaramo o svim tim temama“, poručio je Jovanović

Ambasador Izraela u Beogradu, Jahel Vilan, rekao je da poslednjih 10 godina Izrael, koji je uveliko okrenut digitalnoj transformaciji i inovativnim tehnolgijama, deli svoja iskustva u tim oblastima sa Srbijom preko različitih projekata.

On je ocenio da je transformacija ekonomije u Srbiji vidljiva i naglasio kako je sećan što srpska ekonomije pokazuje poslednjih godina razvoj i što su izraelske kompanije deo toga.

Ambasador Vilan je istakao da Izrael ima mnog iskustva u domenu inovativnih tehnologija i da je spreman je da to iskustvo podeli sa Srbijom.

Konferenciju „Belgrade Venture Forum“ organizuje udruženje Serbian Venture Network (SEVEN), a tokom njenog trajanja do 30. novembra biće održani paneli „Prekogranicne inovacije i žensko preduzetništvo“, „Virtuelna revolucija i 3D svet“ i „Inovacije koje menjaju naše živote“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.