Inspekcija „češlja“ Koridor 11 na deonici Ljig-Preljina

Na Koridoru 11, tri lokacije na deonici Ljig-Preljina, Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, danas obilaze inspektori rada.

Na ove tri lokacije se izvode radovi u tunelima Veliki Kik, Savinac i Šarani, radovi na regulaciji reka, obezbeđenju zelenih površina auto-puta i postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije na kojima je angažovan veliki broj radnika, izjavila je Tanjugu načelnik odeljenja inspekcije rada u Valjevu Nevena Stanojević.

Ona je navela da na ovom gradilištu, kao i na stalim gradilištima na teritoriji Srbije, u okviru redovnih aktivnosti, vrše kontinuirani inspekcijski nadzori iz oblasti radnih odnosa, bezbednosti, zdravlja na radu tokom cele godine.

Inspektora rada vrše pojačani vanredni inspekcijski nadzori na gradilištu, u okviru kojeg je prvenstveno kontrolisan pravni status radno angažovanih lica zatečenih na radu i primena preventivnih mera za bezbednost i zdravlja na radu, a sve u cilju suzbijanja rada na crno i smanjenja broja povreda na radu, rekla je Stanojević.

U građevinarstva i dalje ima rada „na crno“, iako su propisane novčane kazne za poslodavce.

Ako sa licima sa kojima rade nisu zaključili ugovor o radu ili drugi ugovor o radnom angažovanju, kazne su od 800.000 do dva miliona dinara za pravna lica i 300.000 do 500.000 za preduzetnike.

„Prema statističkim podacima oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu, dešava se u delatnosti građevinarstva, pri čemu su najčešći uzroci povreda, nepotpuno sprovođenje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu, loša organizacija rada i rad bez upotreba adekvatnih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu“, istakla je Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.