U trendu

Inspekcija poništila konkurs ToMontenegra, prekršili zakon

PODGORICA – Avioni ToMontenegra i dalje su prizemljeni, a kako stvari stoje još dugo će biti tako jer je Inspekcija rada poništila konkurs nove crnogorske avio-kompanije o zapošljavanju pošto je prekršen Zakon o radu, pišu Dnevne novine.

Inspektorka Sonja Pejović je nakon prijave, koju su podneli predstavnici radnika Montenegro Erlajnsa, izuzela dokumentaciju i utvrdila da je ToMontenegro sve oglase za zapošljavanje oglasio preko privatnog sajta “Zaposli.me”, umesto preko Zavoda za zapošljavanje, što mu je zakonska obaveza, kao firmi koja je 100 odsto u vlasništvu države.

Pejović je u rešenju, u koje su Dnevne novine imale uvid, navela da je izvršni direktor Predrag Todorović izjavio da po objavljenom oglasu nije bilo zapošljavanja, da nije zaključen ni jedan ugovor o radu, odnosno da niko nije zasnovao radni odnos, te da nisu nastupile pravne posledice.

U rešenju se precizira da je nesporno da je povredio odredbu Zakona o radu prema kojoj je bio dužan da slobodno radno mesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, a Zavod isti oglasi, budući da se radi o poslodavcu čiji je osnivač vlada 100 odsto.

Dodaje se da je odgovornom licu ukazano na povredu zakona i naloženo da u roku od osam dana od dana ukazivanja otkloni konstatovanu nepravilnost učinjenu u postupku oglašavanja slobodnih radnih mesta preko sajta ‘Zaposli.me’ i da o tome pisanim putem obavesti inspektorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.