U trendu

Inspekcija rada: U Šinvonu nije bilo nepravilnih otkaza

BEOGRAD – Inspekcija rada u Nišu koja je obavila nadzor povodom prestanka radnog odnosa za 233 zaposlenih u preduzeću Šinvon doo Niš u januaru ove godine, nije utvrdila da je bilo nepravilnosti, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
U Ministarstvu preciziraju da je jučerašnjim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su kod navedenog poslodavca zaposlena 742 radnika, od kojih 341 na neodređeno, a 401 na određeno vreme.
Dodaju da je u januaru ove godine radni odnos prekinut sa 233 radnika, od kojih je kod 205 osnov prestanka radnog odnosa bio istek roka na koji je ugovor o radu na određeno vreme bio zaključen.
Sa 28 zaposlenih je potpisan sporazum o prestanku radnog odnosa, a sve u skladu sa odredbama Zakona o radu, kažu za Tanjug u Ministarstvu rada.
Navode i da se rešenja o prestanku radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu uručuju zaposlenima lično i da je kadrovska služba Šinvona putem SMS poruke obavestila zaposlene kojima ističe ugovor na određeno vreme da se jave kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumentacije i razduženja.
„Posle inspekcijskog nadzora Šinvon je obavestio nišku inspekciju rada, da jednoj radnici ugovor o radu na određeno vreme neće biti otkazan, jer je dostavila dokumentaciju o trudnoći“, kažu u Ministarstvu.
Ističu i da Odeljenju inspekcije rada Niš do juče nije bio podnet nijedan zahtev, niti obaveštenje koje se odnosilo na prestanak radnog odnosa za 188 zaposlenih u Šinvonu.
Mediji su ovih dana pisali da je u Šinvonu, ćerki firmi južnokorejske „Jure“, bez posla ostalo oko 200 ljudi i da su o tome obevešteni putem SMS- poruka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.