U trendu

Inspektorat: 336 telefonskih prijava zbog kršenja prava

BEOGRAD – Zahvaljujući posebnom telefonskom broju za prijavu nepravilnosti u oblasti rada i prava za trudnice i porodilje, od kraja jula 2019. do 15. januara ove godine zabeleženo je 336 prijava poslodavaca zbog kršenja ili uskraćivanja nekog od prava, pokazuju podaci Inspektorata za rad.

Kako je objasnio direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović, primedbe se pre svega odnose na neisplaćivanje novčanih naknada, koje su defisnisane ugovorom, a bilo je slučajeva davanja otkaza.

Inače, reč je u posebnoj besplatnoj telefonskoj liniji (0800-300-307) koju je pokrenulo resorno ministarstvo, a preko koje trudnice i porodilje mogu Inspekciji rada da prijave poslodavce koji krše zakon i tako im uskraćuju prava koja imaju.
Đurović podseća da je na sajtu Ministarstva rada objavljena i lista poslodavaca kod kojih su utvrđene nepravilnosti u vezi ostvarivanja prava tokom trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta.

Ta lista se odnosi na nepravilnosti koje su načinjene u periodu od 23. jula 2019. do 15. januara ove godine i na spisku je 29 preduzeća iz Beograda, Vranja, Novog Sada, Prokuplja, Kruševca, Kraljeva, Leskovca, Šapca, Pančeva i Zrenjanina.

Đurović za Tanjug precizira da je 19 poslodavaca kršilo prava trudnica, a 10 njih prava porodilja.

Ta preduzeća bave se uglavnom trgovinom, ugostiteljstvom, proizvodnjom hleba i peciva, obuće, frizerskom delatnošću…

Nepravilnosti su se gotovo kod svih firmi koje su na spisku odnosile na neisplatu naknade.

Prema toj listi, 11 poslodavaca nije dostavilo obračune zarada, odnosno potvrde o godišnjim ostvarenim prihodima, sedam ih nije dostavilo potrebnu dokumentaciju nadležnim službama iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osigiranja, a tri poslodavca su dala nezakonite otkaze ugovora o radu.

Inspektorat za rad doneo je 12 rešenja, 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri upozorenja poslodavcima.

Đurović kaže da je na početku rada, odnosno odmah po pokretanju posebne besplatne linije, u prvih mesec i po dana bilo ujedno i najviše poziva.

Kako navodi, među njima je i onih koji su neupotrebljivi, a bilo je i slučajeva da se 20 puta prijavljuje jedna te ista osoba.

Direktor Inspektorata ističe da se, od kada se na sajtu resornog ministarstva objavjuje takozvana „crna lista“ sve više probuđuje svest kod poslodavaca o poštovanju propisa i da se to oslikava i po manjem broju prijava.

Đurović navodi podatak da su u protekloj godini inspektori obavili više od 77.000 inspekcijskih nazdora i da je, između ostalog utvrđeno da je manje radnika angažovano „na crno“.

„Za oko 36 odsto je smanjen broj radnika na crno nego prethodnih godina i primetno je da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom“, dodaje Đurović.

(Tanjug)