U trendu

Institut za kukuruz jača kapacitete uz pomoć kolega iz Slovenije i Grčke

BEOGRAD – Institut za kukuruz „Zemun Polje“ ove godine je počeo realizaciju projekta Credit Vibes, vredan milion i po evra, koji će trajati tri godine, od čega Institut dobija milion evra, a ostatak novca dele partneri na projektu, a to su Kmetijski institut iz Slovenije i Poljoprivredni univerzitet iz Grčke.

Projekat je odobren po programu Horizon Europe iz poziva Twinning Western Balkan i namenjen je jačanju kapaciteta domaćih istraživačkih institucija i njihovom povezivanju sa sličnim institucijama iz Evrope.

Zamenica direktora Instituta Zemun Polje Milena Simić kaže da projekat podrazumeva jačanje kapaciteta ovog instituta uz pomoć slovenačkog i grčkog poljoprivrednog fakulteta.

„Reč je o jačanju kapaciteta u pogledu ljudskih resursa, istraživačkih, administrativnih kapaciteta kako bismo postali konkurentni i kompetitivni i mogli da se prijavljujemo na nove pozive za ozbiljnije projekte sa većom vrednošću“, rekla je ona novinarima u pauzi današnje konferencije posvećene ovom projektu.

Osim jačanja kapaciteta u smislu uspostavljanja kancelarije za projekte i obuke administrativnog i istraživačkog osoblja, istraživanja na projektu usmerena su i na kreiranje i odabir genotipova kukuruza i soje u uslovima ekološke, odnosno organske proizvodnje, a u cilju zaštite životne sredine.
Ovakav projekat je prvi u oblasti poljoprivrede koji će biti realizovan u ovom institutu.

Pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ i koordinator projekta Kredit vajbs Kristina Petrović je rekla da ova podrška Evropske unije Institutu puno znači.

„Ovo je za nas prvi takav projekat sa tolikim budzetom gde je uloženo i za samu obuku i usavršavanje istraživačkog ali i neistraživačkog, dakle administrativnoig osoblja, pošto je jedan od njegovih ciljeva digitalizacija poslovanja“, rekla je ona.

Pojasnila je da će partneri iz Grčke najviše pomoći oko digitalizacije, pošto su oni u tom procesu daleko odmakli dok će saradnici iz Slovenije pomoći u restrukturiranju i transformaciji Instituta u smislu organizovanja kancelarija posebno za prodžekt menadzment i za transfer tehnologije što Institut do sada nije imao.

Šef komercijalnih poslova u ambasadi Grčke u Beogradu Antonis Katepodis je istakao zadovoljstvo projektom koji podržava naučnu saradnju između Grčke, Srbije i Slovenije i ocenio da naučna saradnja između naših zemalja, koja je veoma važna nije dovoljno promovisana.

„Ona je posebno važna u oblasti poljoprivrede, održive i organske odnosno ekološki orjentisane poljoprivrede“, rekao je on.

Prema rečima direktora Poljoprivrednog instituta Slovenije Andreja Simončića jedan od ciljeva ovog projekta je da istraživači rade ono što bi trebalo da rade tj. da se bave strukom odnosno naukom i da se oforme kancelarije za prenos tehnologija.
„Mi već sarađujemo sa Institutom za kukuruz i imamo dobre odnose i zato smo i zahvalni što smo izabrani kao organizacija koja im u tome može pomoći. Ovakve projekte iz grupe tzv. tvining projekata smo i mi imali pre šest, sedam i 10 godina i sada želimo da pomognemo i da nadogradimo svoje znanje“, istakao je Simončić.

DIREKTOR PROJEKTA SAIGE pri Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovicija Viktor Nedović je istakao da se ovaj projekat podudara sa mnogim aktivnosti na velikom projektu strateškog tipa iza koga je stala država a kroz koje se radi na transformaciji naših naučno-istraživačkih instituta u smislu podizanja njihovih kapaciteta.

„Danas smo videli da postoje neki zajednički ciljevi i uprkos činjenici da Institut za kukuruz Zemun Polje nije za sada u krugu institucija koje su ušle u ovaj proces, u kome je 20 instituta, na bazi ovog projekta vidimo da postoje tačke saradnje“, naveo je Nedović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar