U trendu

Institut za međunarodne finansije: Ruski BDP će pasti 15%

NJUJORK – Ruska privreda će pasti za oko 15 odsto u 2022. godini pod uticajem oštrih sankcija uvedenih zbog njenog napada na Ukrajinu, prema analizi Instituta za međunarodne finansije (IIF).

IIF je smanjio svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2022. za 18 procentnih poena sa prethodne procene rasta od 3,0 posto, prenosi Rojters.

„Dalja eskalacija rata može dovesti do većeg bojkota ruske energije, što bi drastično narušilo sposobnost Rusije da plaća uvoz robe i usluga, produbljujući recesiju“, navodi IIF u analizi koju potpisuje grupa njegovih ekonomista.

Procenjue se da će ekonomski pad biti dvostruko oštriji od ruske recesije tokom globalne finansijske krize 2008.

Istovemeno, Institut ne očekuje da će se problemi s kojima je suočena ruska ekonomija preliti na tržišta u usponu.

„Smatramo da će istočna i zapadna Evropa biti pogođene zbog njihove izvozne izloženosti prema Rusiji, što je stvar koju tržišta tek počinju da procenjuju“, dodaje se u dokumentu.

Latinska Amerika će, prema mišljenju ekonomista IIF, ostati uglavnom netaknuta, dok će efekti na Afriku i delove Azije, uključujući Kinu, bili umereni. Direktni uticaj varira u zavisnosti od izloženosti svake zemlje prema cenama robe, bilo da su uvoznici ili izvoznici.

S druge strane, kako se dodaje, štetne posledice će uglavnom pogoditi istočnu Evropu preko trgovine i uvoznika robe kroz rast cena nafte i pšenice, a u analizi se apostofiraju Turska i Egipat kao najizloženije tim rizicima (nafta i pšenica).

IIF napominje da se Turska ističe sa cenama nafte koje su izuzetno negativne za uvoznika energije. Barel nafte je ove godine porastao sa oko 78 dolara na preko 120 dolara na Londonskoj berzi.

„Svaki porast cene nafte od 10 dolara produbiće deficit tekućeg računa Turske u 2022. godini za 0,3 procentna poena, povećavajući njenu zavisnost od priliva stranog kapitala u vreme kada je globalni apetit za rizikom uzdrman“, navodi IIF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar