U trendu

Integracijom do boljih rezultata u Podunavlju

BEOGRAD – Razvoj digitalnih tehnologija i informacije koje su odmah dostupne mogu značajno doprineti podizanju produktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije na biznis dijalogu u okviru „Poslovne nedelje u makro regionu Podunavlja“.

„Cilj skupa je osvarivanje dublje integracije unutar regiona Podunavlja, kao i sa globalnim centrima rasta i razvoja“, rekao je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić i dodao da se kroz razvoj lanaca snabdevanja hranom može omogućiti da različita tržišta funkcionišu jedinstveno.

Istakao je da IT sektor može značajno popravi produktivnost u poljoprivredi i da je kroz kocept „precizne poljoprivrede“ moguće smanjiti gubitke toj grani i za 20 odsto.

Posebna mogućnost razvoja regiona koji čini 14 zemalja koje povezuje Dunav je bolja iskorišćenost njegovih saobraćajnih potencijala, naglasio je on i dodao da u Srbiji tek 10 odsto tereta bude transportovano tom rekom.

Kopredsedavajući, austrijski političar, Erhard Busek koji je čelni čovek Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu ocenio je da došlo do realnih poboljšanja u ovom delu Evrope.

„Sada je situacija bolja da bi se stvorio sporazum o transportu, doba je digitalizacije, razvijamo se i idemo u pravom smeru saradnje, a biznis može da koristi nove tehnologije“, rekao je Busek i dodao da digitalizacija može da pomogne u daljem razvoju lanaca snabdevanja.

Ocenio je da bolje iskorišćenje Dunava što doprinosi povezivanju država u regionu Podunavlja.

On je dodao „da je sve daleko od zacrtanih ciljeva, ali se ide napred“ i pohvalio sve aktivnije učesće Srbije.

Busek je naglasio da region Podunavlja ima veliki značaj i zato što povezuje zemlje EU sa drugim zemljama i regionima Evrope.

„Gledanje samo unutar regiona nije dovoljno, uvek se mora gledati i na šire povezivanje, a posebno sa zemljama istočno Sredozemlja“, rekao je on.

Obraćajući se preko video linka potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Vasil Hudak istakao je značaj brojnih projekata koje je ova finansijska institucija pomogla u regionu.

„Region Podunavlja je suočen sa brzim razvojem, a posebno zemlje Centralne Evrope i sve diskusije ove nedelje su korisne, jer podela ideja doprinosi daljem razvoju“, istakao je on i dodao da je pored kreditiranja EIB uvek spreman da pomogne kroz svoje programe i savetujući.

On je posebno naglasio značaj razvoja koncepta „pametnih gradova“ i dodao želju da se više radi na ekologiji oko Dunava kako bi se u podunavskim zemljama ponovo u njemu kupali.

Poslovna nedelje u makro regionu Podunavlja, koja traje do 12. oktobra, održava se kroz više događaja u Beču, Budimpešti, Novom Sadu i Beogradu, a teme razgovora su i globalno povezivanje, migracije, bioekonomija, upravljanje, vladavina prava, vazdušni transport tereta, kontejnerizacija i finansije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.