U trendu

Investicije uslov za ulaz u Petrohemiju – biće borbe za plate

BEOGRAD/PANČEVO – U prodaji HIP Petrohemije država traži strateškog partera za dokapitalizaciju, kompaniju je procenila na 150 miliona evra a uslov za novog vlasnika je investicija u izgradnju fabrike polipropilena, rekao je danas za Tanjug predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović.

On je ocenio da je jako dugo trajala priprema za privatizaciju, te bila pod velom tajne, a da ne zna zbog čega.

Naveo je da je Vlada Srbije zaključak o privatizaciji donela 31. avgusta, te da su tu definisane četiri oblasti sa po dvadesetak tačaka.

„Do 11. oktobra će se vršiti prijave zainteresovanih strateških partnera za Petrohemiju, posle toga se ponude otvaraju“, rekao je Nestorović.

Naveo je da su konzorcijumi firmi isključeni iz mogucnosti učešća u privatizaciji, i ocenio da je to dobro.

„Cena subjekta je 150 miliona evra, sa obavezom investicija u fabriku polipropilena u kapacitetu od minimalno 140.000 tona proizvodnje godišnje. Dakle može veća proizvodnja polipropilena, ne može manja“, rekao je on.

Naveo je da je obaveza da se ta investicija završi u narednih šest godina, te da je
definisan obim realizacije te investicije po godinama.

„Ta investicija će pratiti godišnje, a svaki zastoj u realizaciji investitora će koštati 10 miliona evra. To mu neće smanjuje obim investicije u sledećoj godini, obaveze investitora će ostati iste“, rekao je on.

Sam otkup dokumentacije za Petrohemiju je 100.000 evra, a milion evra je depozit.

U zaključku i dokumentaciji je definisano i iskazivanje tehnološkog viška.

„Navodi se da u prvoj godini može da bude otpuštno 5 posto, u drugoj 15 posto, u trećoj 10 posto radnika, s tim da se radi o zaposlenima na neodređeno vreme. U
preostale tri godine investicionog ciklusa, nema nagoveštaja oko tehnološkog viška“, kaže Nestorović.

On ocenjuje da ta tema u Petrohemiji neće ni biti aktuelno jer tamo ni sada nema dovoljno stručnog kadra.

„Tamo su veliki problem niske zarade, jer nisu za 10 godina povećane nijedan dinara, zato je i manjak stručnog kadra“, rekao je Nestorović.

Njegova je pretpostavka da će otičhi deo ljudi, kao i da će biti problem obezbediti stručni kadar pošto je reč o složenom hemijskom procesu u Petrohemiji.

„Stručni ljudi u takvoj hemijskoj industriji se prave godinama“, rekao je on.

Nestorović kaže da je imenovana komisija za sprovođenje strateškog partnerstva u kojoj su tri predstavnika Ministarstva privrede, dva predstavnika ministarstva finansija, direktor Petrohemije i tri predstavnika sindikata.

„Predstavnici sindikata će moći na tim sastancima da daju i svoje mišljenje što je jako dobro“, ocenjuje Nestorović.

On je nezadovoljan što u zaključku i dokumentaciji nema niti jedne reči o obavezama budućeg vlasnika prema zaradama zaposlenih.

„Nema ni u ovom niti u jednom zaključku Vlade Srbije ovakvog tipa ništa o tome. Nezadovoljan sam što smo i dalje najjeftinija radna snaga i što dozvoljavamo da se investitori i nove investicije pojavljuju a da se sa njima se uopšte ne razgovara o zaradama“, rekao je on.

Nestorović navodi da se predviđa da će Petrohemiju kroz investiciju dugu šest godina pratiti Skupština te kompanije u kojoj će biti i predstavnici države Srbije koja, predviđeno je, zadržava 10 posto kapitala dok se privatizuje 90 posto.

Petrohemija i NIS Rafinerija u Pančevu su tehnološki povezane, a država Srbija manjinski je partner u NIS-u dok je u Petrohemiji manjinski partner NIS.

„Mislim da je jasno da je NIS strateški partner. A postoji mogućnost da se prijave i drugi zainteresovani“, rekao je on.

Naveo je ipak da postoje kriterijumi da se partner bavio proizvodnjom plastičnih masa ili proizvodnjom nafte i njenih derivata , te mu je obim poslovanja iznosio 1,5 milijardi evra, i da mu je dohotak bio veći od milijarde.

„To su veliki igrači, nemamo ih u Srbiji a ima ih u svetu. Ali i takvi igrači iz sveta ne mogu bez NIS-a. Sa njima moraju da komuniciraju oko sirovine za Petrohemiju koju isporučuje NIS“, rekao je on i naveo da je neizvodiv transport ogromne količine sirovine za Petrohemiju na drugi način.

Nestorović podseća da su kapilarno povezani NIS Rafinerije nafte i Petrohemije, te da jedino su Rusi ti koji mogu da obezbede nesmetan rad Petrohemije.

„Optimista sam kada je u pitanju način i sama privatizacije. Svi definisani elementi privatizacije obezbeđuju i neku garanciju investicija“, ocenjuje on.

Optimizam crpi i iz dobro i detaljno definisane velike investicije koja se očekuju, kao i određivanja rokova i kontrole za njeno sprovođenje.

„Budućem strateškom partneru nova investicija će dati novi podstrek, novu zaradu i sve novo kada je u pitanju rad Petorhemije“, smatra Nestorović.

On ne krije nezadovoljstvo što se dokumentima oko privatizacije nijednom rečenicom ne spominju zarade zaposlenih.

„O zaradama ćemo raspravljati bar na tenderskoj komisiji, ako ništa drugo. Tamo će biti predstavnici ministarstava, rukovodstva i zaposlenih pa će se bar tamo razgovarati o način i visini isplate zarada, i dodataka na zarade“, zaključio je Nestorović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar