U trendu

Investitor iz Emirata kupio 43,4% Fortenove od Sberbanke

ZAGREB – Investitor Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udela u hrvatskoj Fortenova grupi kupovinom udela ruske Sberbanke, izvestila je agencija Hina, dodajući da u Fortenovi nemaju nikakva saznanja o toj prodaji.

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom deoničaru hrv atske Fortenova grupe d.d., dovršena je u ponedeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

„Ovim počinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, i uvereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju“, navodi se u saopštenju.

.Hrvatska novinska agencija podseća da je Sberbanka ušla u vlasničku strukturu te grupe u aprilu 2019., nakon uspešne implementacije nagodbe poverilaca u Agrokoru.

„Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija“, odgovorili su iz te grupe na pitanje Hine.

Prvi potencijalni kupac udela Sberbanke, mađarski Indotek, nije uspeo da dobije te dozvole, podsetili su iz Fortenova grupe. Za prodaju tog udela penzionim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici nemačkog Alijanca u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju.

„Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve dalje dozvole za prodaju nisu pribavljene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Takođe, nakon penzionih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbegavanja sankcija, radi se o kaznenom delu i kompanija u tome nije učestvovala“, naveli su u odgovoru iz Fortenova grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar