U trendu

Investitori na BELEX-u uzdržani, indeksi „zeleni“

BEOGRAD – Uzdržana investiciona aktivnost i pad prometa obležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi, dok su indeksi zaključeni u blagom porastu.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 5,8 miliona dinara (49,6 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX 15, ojačao je za oko 0,4 posto na 804,82 poena, a BELEXlajn je napredovao za trećinu procenta na 1.676,56 poena.

Najveća tražnja je vladala za akcijama Naftne industrije Srbije, koje su, uz pad cene za skoro 1,0 odsto na 611 dinara, ostvarile promet nešto manji od 2,5 miliona dinara.

Dobitnike dana je predvodio Metalac iz Gornjeg Milanovca s rastom vrednosti od 3,3 procenta na 1.850 dinara po akciji, ali uz slabu realizaciju, dok je najveći gubitnik bila preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“, koja je pala za 2.0 posto na 7.350 dinara, uz zanemarljivo trgovanje.

Akcije somborskog poljoprivrednog preduzeća Feketić snažno su potonule na dnevnom nivou, za čak 8,0 posto na 2.300 dinara, uz promet od 2,4 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupniom prometu na tržištu akcija imali udeo od 18,31 posto, pri čemu u prodaji 36,61 procenat, a u kupovini nisu učestvovali.

Četiri serije državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovane su zajedno za skromnih 0,6 miliona dinara (oko 5,4 hiljade evra) u gotovo pođednakim pojedinačnim iznosima, a polovinu prometa su realizovani strani investitori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.