U trendu

Irački ministar: „Cene nafte verovatno neće dalje rasti“

MOSKVA – Cene nafte, koje su poslednjih dana dostigle višegodišnje maksimume, verovatno neće dodatno rasti, izjavio je danas irački ministar za naftu Ihsan Abdul DŽabar na energetskoj konferenciji koja se održava u Moskvi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i njihovi ostali saveznici, poznati kao grupa OPEK+, odlučili su prošle nedelje da se drže svog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u novembru, uprkos pozivima da isporuke podignu na viši nivo.

To je dovelo do skoka cena nafte na trogodišnji maksimum, i pojačalo inflatorne pritiske na globalnom nivou.

„Tržište bi trebalo da se uravnoteži. Mislimo da cena neće dodatno rasti“, rekao je DŽabar na pitanje da li bi OPEK+, zbog situacije na tržištu, trebalo da poveća proizvodnju više nego što je planirano, prenosi Rojters.

Severnomorska nafta Brent trguje se danas za 83 dolara po barelu.

Povodom poziva velikih potrošača „crnog zlata“, kao što su SAD i Indija, upućenih naftnom kartelu da poveća pumpanje, potpredsednik ruske vlade i glavni pregovarač Moskve u grupi OPEK+, Aleksandar Novak, kaže da će se oni pridržavati svog plana.

„Radimo u skladu sa dogovorenim rasporedom. Zajednički dogovor je da povećanje iznosi 400.000 barela dnevno“, rekao je Novak na pitanje da li nameravaju da povećaju proizvodnju nafte iznad planiranog nivoa kako bi se „ohladio“ nagli rast cena.

Izvori bliski grupi OPEK+ rekli su za Rojters da se alijansa drži svog prvobitnog dogovora delom i zbog zabrinutosti da bi potražnja i ceni mogle da krenu u rikverc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.