U trendu

Iran očekuje da im Grčka vrati zaplenjeni tanker nafte

TEHERAN – Iran očekuje da će njihov tanker s naftom koji je zaplenila Grčka biti vraćen u potpunosti, nakon presude grčkog suda kojom se poništava prvobitna odluka o konfiskaciji, poručio je danas na Tviteru Ahmad Naderi, iranski ambasador u Atini, izvestila je poludržavna iranska novinska agencija Tasnim.

Grčki sud je poništio ranije sudsko rešenje kojim je Sjedinjenim Američkim Državama bilo odobreno da zaplene deo tereta iranske nafte sa tankera pod iranskom zastavom u blizini grčke obale, preneo je Rojters, napominjući da odluka suda još nije zvanično objavljena.

„Nakon intenzivne istrage, grčki Apelacioni sud će poništiti prvobitnu sudsku odluku o konfiskaciji iranske nafte i, s Božijim blagoslovom, cela pošiljka nafte će biti vraćena“, naveo je Naderi na Tviter nalogu ambasade.

Konfiskacija tankera je izazvala ljutu reakciju Irana, pri čemu su iranske snage prošlog meseca zaplenile dva grčka tankera u Persijskom zalivu nakon što je Teheran upozorio da će preduzeti „kaznene mere“ protiv Atine.

„To pitanje će ostati na dnevnom redu intenzivnih konsultacija između dve zemlje sve dok ne bude izvesna potpuna primena presude“, dodao je Naderi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.