U trendu

Irska, Mađarska i Estonija pristale na globalni porez od 15%

PARIZ – Globalni sporazum koji će osigurati da velike kompanije plaćaju poresku stopu od najmanje 15 posto i otežati im izbegavanje oporezivanja treba da bude finalizovan danas, pošto su Irska, Estonija i Mađarska pristale da ga potpišu.

Ovaj sporazum ima za cilj da okonča „trku“ u rezanju poreskih stopa, koja traje četiri decenije među zemljama sveta u njihovim nastojanjima da privuku investicije i povećaju zapošljavanje, oporezujući multinacionalne kompanije vrlo blago i dozvoljavajući im da uvoze robu po niskim poreskim stopama, prenosi Rojters.

Pregovori traju već četiri godine, a tokom pandemije su vođeni onlajn, pri čemu su podrška američkog predsednika DŽoa Bajdena sporazumu i troškovi vlada zbog kovida-19 dali dodatni zamajac razgovorima poslednjih meseci. Sporazum je trenutno prihvatilo oko 140 zemalja, a mali broj je ostao izolovan.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj iz Pariza, koja je vodila pregovore, trebalo bi da objavi ishod kasnije danas.

Sporazum utvrđuje minimalnu stopu poreza na dobit preduzeća od 15 posto i dozvoljava vladama da oporezuju veći deo profita stranih multinacionalnih kompanija.

Cilj ovog dokumenta je spečavanje velikih poslovnih grupa da knjiže profite u zemljama s niskim porezima, kao što je Irska, a koji ostvaruju na drugim tržištima, što je problem koji je postao sve urgentniji s porastom tehnoloških giganta koji lako posluju preko granica.

Irska i Estonija su odustale od svojih prigovora na sporazum u četvrtak, dok je Mađarska danas saopštila da je dala pristanak pošto je prihvaćen njen zahtev za 10-godišnjim tranzicionim periodom za primenu tog globalnog akta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.