U trendu

Isporuke gasa Italiji i Slovačkoj danas prepolovljene

RIM/BRATISLAVA – Isporuke ruskog gasa Italiji i Slovačkoj danas su prepolovljene, objavile su u odvojenim saopštenjima glavne energetske kompanije u tim zemljama.

Italijanski Eni je naveo da je dobio obaveštenje od Gasproma da će danas dobiti polovinu od tražene količine gasa, prenosi agencija Tas s.

„Na Enijev zahtev za gasom u količini od oko 63 miliona kubnih metara Gasprom je odgovorio da će biti isporučeno samo 50 odsto od tražene količine“, navodi se u saopštenju italijanske kompanije i dodaje je ta količina isporuka gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni dan.

U međuvremenu, generalni direktor slovačke energetske kompanije SPP, Ričard Prokipčak, saopštio je da ih je Gasprom obavestio da će njegove isporuke gasa biti u petak prepolovljene.

„Smanjenje isporuka za polpvinu nam u ovom trenutku ne pravi štetu. Radimo sa realnim rizikom da one budu potpuno prekinute“, rekao je Prokipčak za slovački medij Denik N, prenosi Rojters.

Gasprom je u utorak saopštio da mora da smanji isporuke prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok 1 u odnosu na plan zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa redovnog održavanja u nemačkoj kompaniji Simens, kao i zbog identifikovanih kvarova na motorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.