U trendu

Isporuke ruskog gasa u Evropu preko UKR 42 mln kubika danas

MOSKVA – Gaspromove isporuke gasa u Evropu preko Ukrajine iznose danas 41,81 miliona kubnih metara preko granične pumpne stanice Sudža, saopštio je novinarima portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

On je naveo da je ukrajinska strana odbila zahtev Gasproma za isporuke preko pumpne stanice Sohranovka, prenosi TAS S.

„Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije, u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža, 41,81 miliona kubnih metara za 2. jun. Zahtevi za pumpnu stanicu Sohranovka su odbijeni“, rekao je Kuprijanov.

Napomenu je da je količina isporučenog gasa prethodnog dana iznosila 41,2 miliona kubnih metara.

Ukrajinski operator sistema za prenos gasa (GTSOU) saopštio je 10. maja da će od narednog dana obustaviti tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranovka pozivajući se na „višu silu“, uz obrazloženje da ne može da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopskov u regionu Luganska.

Ukrajinska kompanija je navela da će, shodno tome, nominacije za transport preko Sohranovke biti odbijene i da gas neće biti prihvatan.

Gasprom je sa svoje strane objavio da nema osnova za obustavu pumpanja preko te merne stanice, uz napomenu da nije dobio nikakvu potvrdu koja opravdava pozivanje ukrajinske strane na „višu silu“, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar