U trendu

Isti prikljucak za punjenje svih mobilnih uređaja u EU 2024

BRISEL – Zemlje Evropske unije i poslanici u Evropskom parlamentu postigli su danas dogovor o jedinstvenom priključku za punjenje svih mobilnih uređaja u 27-članom bloku, odbacivši kritike koje je tim povodom izneo proizvođač ajfona, Epl.

„Do jeseni 2024. godine, USB Tip-C će postati opšti priključak za punjenje svih mobilnih telefona, tableta i kamera u EU“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.

Ovo je prvi sporazum te vrste u svetu, koji stiže nakon što kompanije nisu uspele da nađu zajedničko rešenje. Evropska komisija se zalagala za jedinstveni priključak za punjenje mobilnih uređaja više od jedne decenije.

Korisnici ajfona i mobilnih uređaja s Android operativnim sistemom već dugo osporavaju predlog EU navodeći da moraju da koriste različite punjače za svoje uređaje. Ajfon se puni pomoću tzv. Lajtning kabla, dok se uređaji zasnovani na Androidu napajaju pomoću USB-C konektora.

Polovina punjača prodatih s mobilnim telefonima u 2018. imala je USB mikro-B konektor, dok je 29 procenata imalo USB-C konektor, a 21 odsto Lajtning konektor, prema studiji Evropske komisije iz 2019.

„Dogovor koji smo jutros postigli doneće potrošačima uštede od oko 250 miliona evra“, naveo je komesar EU za industriju Tijeri Breton, dodajući da će to omogućiti i razvoj i sazrevanje novih tehnologija kao što je bežično punjenje, pri čemu se neće dozvoli da inovacije postanu izvor fragmentacije tržišta i neprilika za potrošače.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.