U trendu

Istorijsko povecanje tri ključne stope ECB

FRANKFURT – Evropska centralna banka podigla je danas tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

ECB je saopštila da će tri glavne kamatne stope biti 0,75 odsto, 1,25 odsto i 1,5 odsto.

Upravni savet banke od 25 clanova povećao je svoje ključne stope bez presedana, s obzirom da ECB obično pomera stope za cetvrtinu poena (0,25 odsto) i nikada nije podigla svoju glavnu kamatnu stopu banaka za tri cetvrtine poena od uvođenja evra 1999. godine, prenosi AP.

Referentna vrednost ECB-a je sada 1,25 odsto za kreditiranje banaka, a kod FED-a od 2,25 odsto do 2,5 odsto nakon nekoliko velikih povećanja kamatnih stopa, uključujući dve od tri četvrtine poena.

Kljucna stopa Banke Engleske je 1,75 odsto, a Banka Kanade je u sredu podigla svoju referentnu vrednost za tri cetvrtine poena, na 3,25 odsto, navodi AP.

Kako je navedeno, Evropska centralna banka danas je imala najveće povećanje kamatnih stopa u istoriji, nakon što su američke Federalne rezerve i druge centralne banke u globalnom stampedu brzih povećanja kamatnih stopa koje su imale za cilj da uguše rekordnu inflaciju koja pritiska potrošače i gura Evropa ka recesiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar