Istraživanje Štade: Opasno poigravanje lekovima protiv bolova

Lekove protiv bolova „na svoju ruku“ bar jednom mesečno koristi 53 odsto Evropljana, rezultati su danas objavljenog istraživanja nemačke farmaceutske kompanije Štada (Stada).

Svaki peti Evropljanin uzima lekove protiv bolova bar jednom nedeljno, a sedam odsto poseže za njima svakodnevno.

„Samolečenje bilo kojim lekovima može biti pogubno, a veoma zabrinjava činjenica da Evropljani olako posežu za lekovima protiv bolova koji se u nekim zemljama mogu kupiti čak i u samousluzi“, navodi se u saopštenju Štade.

Istaknuto je da, iako su lekovi protiv bolova lako dostupni i pružaju brzo olakšanje kada su u pitanju blagi bolovi ili blaže tegobe, oni zahtevaju poseban oprez i nikako ih ne treba uzimati na osnovu lične procene već uz obavezan savet lekara ili apotekara.

Lekove protiv bolova najćešće koriste u Velikoj Britaniji gde ih 35 odsto građana uzima najmanje jednom nedeljno, uglavnom zbog bolova u zglobovima. Slede Poljaci sa 33 odsto i Holanđani sa 32 odsto stanovnika koji se samoleče lekovima protiv bolova najmanje jednom nedeljno.

U Holandiji i rekordnih 13 odsto građana lekove protiv bolova uzimaju svakodnevno.

U Srbiji pet odsto građana lekove protiv bolova uzima svakog dana, a 20 odsto najmanje jednom nedeljno, uglavnom „na svoju ruku“.

Pozitivan primer u Evropi su Portugalci, gde svega 14 odsto stanovnika lekove protiv bolova uzimaju bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom.

Štadin Zdravstveni izveštaj je pokazao i da su žene češći korisnici ovih lekova (56 odsto) od muškaraca (48 odsto), a posebno je zabrinjavajuće što 61 odsto mladih Evropljana, uzrasta od 18 do 24 godine, lekove protiv bolova koristi isključivo „na svoju ruku“.

Najčešće tegobe koje Evropljani „na svoju ruku“ nastoje da „reše“ lekovima protiv bolova su glavobolja (63 odsto), zubobolja (41odsto) i bolovi u leđima ili zglobovima (32 odsto).

Rumuni drže rekord kada je u pitanju zubobolja, pa njih 66 odsto iz tog razloga često piju lekove protiv bolova, a u Evropi Špance najčešće muči glavobolja (70 odsto)

U Srbiji 65 odsto građana uzima lekove protiv bolova zbog glavobolje, 36 odsto zbog zubobolje, 28 odsto zbog bola u leđima, 21 odsto zbog prehlade, 14 odsto zbog menstrualnih tegoba.

Da nikada ne uzimaju lekove protiv bolova potvrdilo je 17 odsto Austrijanaca i 12 odsto stanovnika Srbije.

„Evropljani su pokazali zabrinjavajući nedostatak znanja o lekovima protiv bolova, pa je tako iznenađujuće veliki broj ispitanika jedva bio u stanju da identifikuje ključne karakteristike lekova protiv bolova, koje pritom često upotrebljavaju“, navodi se u saopštenju Štade.

Svaki drugi Evropljanin ne zna da Aspirin ((acetilsalicilna kiselina (ASS), jedan od najčešće korištenih lekova protiv glavobolje, ima i svojstvo razređivanja krvi pa je neophodan oprez naročito ukoliko se Aspirin uzima u kombinaciji sa drugim lekovima i otuda je važno posavetovati se sa lekarom ili apotekarom.

Isto tako 42 odsto Evropljana pogrešno veruje da Paracetamol ima antiupalna svojstva ali ga 79 odsto ispravno označava kao sredstvo za snižavanje temperature.

Najzapaženiji nedostatak znanja o zdravlju i lekovima protiv bolova, pokazali su mladi Evropljani, uzrasne dobi od 18 do 24 godine. Tako njih čak 66 odsto nije znalo ni osnovne karakteristike Aspirina, Paracetamola, ili Ibuprofena.

Kompanija Štada je petu godinu zaredom sprovela ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije o zdravstvenim navikama i odnosu prema zdravlju koje je obuhvatilo više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.