U trendu

Itakija uvodi novi porez na internet transakcije od 2020.

RIM – Italija će uvesti 2020. godine planirani porez od tri posto na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, izjavio ministar privrede Roberto Gvaltijeri.

Italija i druge članice Evropske unije već duže vreme upućuju kritike na račun Fejsbuka, Gugla i drugih internet divova da u njihovim zemljama ostvaruju ogromne zarade, ali plaćaju porez od najviše nekoliko miliona evra, prenosi Rojters.

Digitalne kompanije prebacuju profite na destinacije sa niskim ili nultim porezima, kao što je na primer Irska, pri čemu ih međunarodni ugovori štite od plaćanja poreza u zemljama u kojima ostvaruju zaradu ali u kojima nemaju „stalno predstavništvo“.

„Dobit se mora oporezivati tamo ser ostvaruje“, rekao je Gvaltijeri na raspravi u italijanskom paralmentu.

U Rimu c´e u utorak predstaviti produkcijsko partnerstvo s najvec´im italijanskim komercijalnim emiterom Mediasetom, izvršni direktor Netflik-a i osnivac Reed Hastings rekao je da c´e americka služba za streaming video planirati otvaranje kancelarija u Italiji i plac´anje poreza u toj zemlji.

Novi italijanski porez će se primenjivati samo na kompanije sa godišnjim prihodom od najmanje 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 miliona evra.

Prema prvobitnom planu porez je trebalo da bude uveden početkom ove godine, ali je rok naknadno pomeren za iduću godinu. Ovaj namet će biti uveden vladinom uredbom.

Italijansko Ministarstvo finansija je procenilo u decembru prošle da će prihodi od novog poreza iznositi 600 miliona evra godišnje.

Gvaltijeri je takođe saopštio da je Italija upravo zatražila od Evropske komisije da predstavi predlog o minimalnoj poreskoj stopi za kompanije širom Evrope.

(Tanjug)

Napišite komentar