U trendu

Italija: Bolji rast privrede od prvobitno procenjenog

RIM – Italijanska privreda je u prvom ovogodišnjem polugodištu porasla po nešto većoj stopi nego što je prvobitno procenjeno, prema danas objavljenim revidiranim podacima nacionalnog biroa za statistiku – Istata.

Bruto domaći proizvod (BDP) Italije je u drugom kvartalu porastao za 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, a na godišnjem nivou za 0,1 odsto, saopštio je Istat, a prenosi agencija Rojters.

To su bolji podaci u odnosu na prvobitnu procenu Istata, po kojoj je privredni rast Italije iznosio nula odsto na kvartalnom, dok je na godišnjem nivou uknjižio pad od 0,1 odsto.

Podatak o međugodišnjem rastu BDP-u za prvo tromesečje 2019. godine revidiran je naviše na nula odsto u odnosu na prvobitno prijavljeni pad od 0,1 odsto, dok je pokazatelj rasta za prva tri meseca u odnosu na prethodni kvartal ostao nepromenjen na 0,1 odsto.

Najnovije revidiranje podataka bi, kako ocenjuje Rojters, moglo da pomogne vladi u Rimu da dostigne ili čak neznatno nadmaši ciljani rast za ovu godinu od 0,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar