U trendu

Italija izdvaja još 2,0 mlrd evra da zauzda cene energije

RIM – Italija razmatra da poveća sredstava izdvojena za obuzdavanje cena energije u sledećoj godini za dodatnih oko 2,0 milijarde evra (2,27 milijardi dolara), korišćenjem novca koji je ranije planiran za smanjenje poreza na dohodak i poslovanje, prenosi Rojters pozivajući se na tri izvora iz vlade.

Zbog rasta međunarodnih cena energije, vlada Marija Dragija je ove godine već potrošila više od 4,0 milijarde evra u nastojanju da smanji račune građana za komunalne usluge kompenzujući kompanije koje pristanu da ograniče svoje tarife.

Dragi je već izdvojio 2,0 milijarde evra za te namene u budžetu za 2022, koji je vlada odobrila u oktobru, ali s obzirom na to da pritisci cena energije nastavljaju da podstiču inflaciju, vlada sada razmatra da udvostruči tu sumu.

Novac se može obezbediti jer će vlada iskoristiti manje od 8,0 milijardi evra predviđenih u budžetu za smanjenje poreza na prihode i poslovanje, rekli su izvori, koji nisu želeli da budu imenovani zbog osetljivosti problematike.

Budući da Ministarsvo finansija ima za cilj da smanji budžetski deficit na 5,6 posto bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini sa ovogodišnjih 9,4 procenata, resursi su ograničeni.

Vlada će o tome verovatno raspravljati u petak, rekao je jedan od izvora.

Smanjenje poreza će se uglavnom fokusirati na porez na dohodak, pri čemu će najveću korist imati poreski obveznici sa srednjim prihodima koji zarađuju između 28.000 i 55.000 evra godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar