U trendu

Italija na Sajmu poljoprivrede u NS nastupa sa 22 izlagaca

BEOGRAD – Italija će nastupiti na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će biti održan od 18. do 24. septembra, sa 22 kompanije iz tog sektora, najavio je danas ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Dugoocekivani Poljoprivredni sajam biće održan 88. put u Novom Sadu, a Italija je do sada dva puta, 2016. i 2019. godine, bila zemlja partner, dok je 2015. nastupila kao zemlja prijatelj.

Oprema za sušenje žitarica, organska sredstva za preradu bilja, rezervni delovi za poljoprivredne mašine, ali i sistemi za tretman plodova posle berbe, neke su od delatnosti kojima se bave firme koje su deo zvanične italijanske kolektivne izložbe ove godine na Sajmu poljoprivrede.

Ovim povodom danas je u Palati Italije održana konferencija na kojoj je ambasador Italije u Srbiji istakao značaj strateške saradnje između dve zemlje i najavio učešće na ovogodišnjem sajmu.

Ambasador je zahvalio direktoru Novosadskog sajma Slobodanu Cvetkoviću i Direktorki Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu Marini Skonjamiljo na uloženim naporima da se održi sajam i da Italija učestvuje na njemu sa do sada najvećim brojem izlagača.

„Nakon što je bila zemlja partner 2016. i 2019, kao i zemlja prijatelj 2015, Italija ove godine ima bogato učešće sa 22 firme iz ovog sektora, koje potvrđuju snažan interes za promovisanje na Sajmu i za saradnju sa Srbijom“, rekao je ambasador.

Lo Kašo je istakao da je Italija još od početaka 2000-tih verovala u srpsko tržište, ulažući od tada u razvoj i prijateljske odnose sa Srbijom.

„Italijansko prisustvo u Srbiji ogleda se u 1.600 preduzeća, sa 50.000 zaposlenih, koje čine 5,5 odsto srpskog BDP-a, dok su investicioni projekti u Srbiji neprestano na snazi i razvoju“, naveo je ambasador.

Istakao je da je u prvih sedam meseci ove godine prisustvo italijanskih preduzeća u Srbiji bilo 27 odsto od ukupnog broja firmi, a ostvareni prihodi bili su 2,4 milijarde evra, te je pohvalio izuzetnu sardnju između ministarstava poljoprivrede dve zemlje, kojom su ostvarena četiri mini projekta u okviru EU.

„Ubeđen sam da će se NS sajam pokazati kao izuzetna prilika da srpska i italijanska preduzeća stupe u komunikaciju i da na obostranu dobrobit ostvare zajedničku saradnju“, najavio je ambasador.

Direktor kancelarije u Beogradu Italijanske agencije za spoljnu trgovinu Marina Skonjamiljo je istakla da će Italija konlektivno nastupiti na površini od 400 metara kvadratnih u blizini paviljona „Zemlje partnera“, koja je ove godine Republika Česka.

Tradicionalno na Sajmu poljoprivrede uz pomoć Italije učestvovaće, istakla je ona, zemlje iz regiona, koje će ove godine zbog epidemiološke situacije nastupiti onlajn sa 40 izlagača.“

„Italijanska Asocijacija poljoprivrede održaće 21. septembra seminar na kome će biti najavljen između ostalog i Sajam poljoprivrede u Italiji, planiran za oktobar, na kome će učestvovati četiri srpska izlagača“, rekla je ona.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković zahvalio je na pozivu ambasadora i najavio da će na Sajmu poljoprivrede pored zemalja iz inostranstva biti predstavljena nacionalna izložba stočarstva, genetskih potencijala i organskih proizvoda, ali i defile nagrađenih grla.

Takođe, na sajmu će biti organizovana izložba domaćih i stranih mehanizatora, kao i peto Međunarodno takmičenje kuvara.

Cvetković je istakao da će potvrda o vakcinaciji ili preležanoj infekciji virusom korona, biti neophodna za ulazak na sajam, a da će nevakcinisani posetioci morati da urade besplatan antigenski test.

Najavio je da posetioce od 18. do 24. septembra pored sajamskih akcija, degustacija i brojnih atrakcija, očekuje i poklon nagradna igra u kojoj se mogu osvojiti vredne nagrade kao traktor, prikolica ili pneumatska sejalica.

„Sajam će se održati u skladu sa epidemiološkim merama, a realizovće se uz podršku resornog ministarstva, lokalne samouprave Novog Sada, zemlje partnera-Češke i pokrajinskih vlada, kao i uz pomoć mnogobrojnih sponzora iz privatnih sektora“, rekao je direktor Sajma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.