U trendu

Italija: Odobren nacrt zakona o zabrani laboratorijski proizvedene hrane

RIM – Italijanska vlada odobrila je nacrt zakona o zabrani upotrebe laboratorijski proizvedene hrane i stočne hrane s ciljem da se zaštite poljoprivredno-prehrambeni proizvodni kompleks i gastronomsko nasleđe, izjavio je italijanski ministar poljoprivrede na konferenciji za novinare.

Ako ovaj nacrt zakona „prođe“ u parlamentu, italijanskoj prehrambenoj industriji neće biti dozvoljeno da proizvodi hranu ili hranu za životinje „iz ćelijskih kultura ili tkiva dobijenih od kičmenjaka“, a kršenje ovih pravila kažnjavaće se i do 60.000 evra, prenosi Rojters.

„Laboratorijski proizvodi po našem mišljenju ne garantuju kvalitet, blagostanje i zaštitu italijanske kulture i tradicije“, rekao je ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida, član desničarske stranke Braća Italije premijerke Đorđe Meloni.

Nacionalistička vlada premijerke Meloni obavezala se da će zaštititi italijansku gastronomiju i prehrambene proizvode od tehnoloških inovacija koje su proglašene štetnim, kao i da će Ministarstvo poljoprivrede preimenovati u ministarstvo poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.