U trendu

Italija potpisuje ugovor o gasnim turbinama sa Azerbejdžanom

RIM – Italija će potpisati ugovor o prodaji četiri gasne turbine Azerbejdžanu, izjavio je italijanski ministar industrije Adolfo Urso uoči posete toj azijskoj zemlji, koja je jedan od najvažnijih energetskih partnera Rima, prenosi Rojters.

„Nadam se da će ovo doprineti konsolidaciji i strateškom odnosu naše dve zemlje“, rekao je italijanski ministar, koji sutra treba da se sastane sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i ministrima te zemlje.

Dogovor uključuje italijansku kompaniju „Ansaldo Energia“, dobavljača
za industriju električne energije i „Azerenerji“, najvećeg proizvođača struje u Azerbejdžanu, rekao je Urso. On nije naveo finansijske detalje ugovora.

Rim vidi svoju ulogu čvorišta za snabdevanje gasom
severnoj Evropi u narednim godinama kako bi se nadoknadio gubitak
uvoza iz Rusije.

„Zahvaljujući svom geografskom položaju između Kaspijskog mora i zemalja centralne Azije koje su bogate energijom i sirovinama, Azerbejdžan sve više postaje most za našu zemlju, Evropu i Mediteran, čime se potvrđuje
Uloga Italije kao energetskog čvorišta Evrope“, poručio je Urso.

Kako podseća britanska agencija, Italija je prošlog meseca potpisala osam milijardi dolara vredan sporazum o proizvodnji gasa sa Libijom, u cilju povećanja snabdevanja Evrope energijom.

Italija radi na tome da se kapacitet Transjadranskog gasovoda (TAP) udvostruči na 20 milijardi kubnih metara.

Ovim gasovodom doprema se azerbejdžanski gas do Apulije na jugoistoku zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar