U trendu

Italija zabranila rad platformi za kriptovalute Binance

RIM – Jedna od najvećih svetskih platformi za trgovanje kriptovalutama, Binance, neće više moći da posluje u Italiji, saopštio je danas italijanski regulator, pridruživši se tako nizu zemalja širom sveta koje su osporavale rad te platforme.

Kompanije u sastavu Binance grupe nisu ovlašćene da pružaju investicione usluge i aktivnosti u Italiji, uprkos tome što se na njenoj internet stranici nude informacije i na italijanskom jeziku, saopštio je italijanski regulator Consob, preneo je Rojters.

Binance spada među najveće svetske platforme za trgovinu kriptovalutama i nudi široku paletu usluga korisnicima širom sveta, od kupovine kriptovaluta do trgovanja izvedenicama.

Kanal te platforme na italijanskom jeziku na servisu za razmenu poruka Telegram broji više od 25.500 članova.

Portparol kompanije nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše istup talijanskog regulatora, navodi Rojters, podsećajući da su iz Binance ranije poručili da sarađuju sa regulatorima i da ozbiljno shvataju svoje obaveze poštovanja propisa.

Sa nadzorom sektora kripto valuta, koji raste širom sveta usled zabrinutosti zbog zaštite potrošača i upotrebe digitalnih kovanica za pranje novca i druge kriminalne aktivnosti, vlasti više zemalja su poslednjih meseci „postavile rampu“ za Binance.

Britanski finansijski regulator zabranio je Binanceu aktivnosti u junu.

Regulatori na Tajlandu, u Japanu, Nemačkoj i SAD takođe su poslednjih meseci osporavali aktivnosti Binance.

BaFin, nemački regulator, saopštio je u aprilu da Binance rizikuje da bude kažnjen zbog nuđenja takozvanih „berzanskih žetona“ bez objavljivanja prospekta za investitore, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.