U trendu

Italijanski „Ariston“ otvario fabriku u Svilajncu

SVILAJNAC – Vodeća svetska kompanija u industriji termičkih tela, italijanski „Ariston Thermo Group“, otvorio je u Svilajncu fabriku za proizvodnju grejača za svetske proizvođače bele tehnike.

Fabriku su, simboličnim presecanjem vrpce, juče otvorili, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i predsednik Thermowatt kompanije Karlo Germano Ravina.

Svečanom otvaranju prisustovao je i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kaša.

Fabrika je izgrađena u Industrijskoj zoni „Veliko polje“ površine je 4.000 kvadratnih metara i zaposliće oko sto radnika.

„Ariston“ je novi strani investitor u Svilajncu, a investicija je stajala tri miliona evra, izjavio je danas Tanjugu Milanović.

U Industrijskoj zoni „Veliko polje“, Fabriku ima i japanska kompanija „Panasonik“.

Milanović je istakao da je opština na „ovom projektu radila dve godine“ i ocenio da je „Ariston“ značajna firma za Srbiju, „a za Svilajnac posebno bitna“.

On je dodao da je, otvaranjem ove fabrike, Svilajnac pokazao da može da bude partner i velikim kompanijama, kao što je „Ariston“.

Uz „Panasonik“ koji zapošljava 500 radnika, Milanović je potestio i da je potpisan ugovor o izgardnji fabrike sa nemačkom kompanijom HDT koja je deo Beha Group“ i koja će u ovom gradu proizvoditi merne instrumente i ugovor sa slovenačkom kommpanijom „Hočevar“.

Privreda Svilajnca je stabilna, i ova godina će biti najuspešnija, ocenio je Milanović i istakao da zahvaljujući firmama „Panasonic“, „Alfa Tećnics“, Union drvo, Euromrtal, „Koeleman foods“, AD „Voćar“, „A&D Wood“, „Serbial“ i drugima, Svilajnac „konstantno beleži suficit u spoljnotrgovonskoj razmeni da svetom“.

On je precizirao da je spoljnotrgovinska razmena Svilajnca sa svetom lane iznsila 95,8 miliona evra, a ostvareni suficit 11,4 miliona evra, što, kako je rekao „Svilajnac svrstava u vodeće privrede regiona“.

Germano Ravina je izavio da je „srećan“ što otvara fabriku u Svilajncu, saopštila je Informativna služba opstine.

„Imamo velika očekivanja kada se radi o jednoj ovako veliko fabrici i ovako značajnom početku“, rekao je Germano Ravina i objasnio da je Svilajnac „izabran posle mnogo razmišljanja jer naša strategija podrazumeva ostvarivanje dobrog partnerstva a ovde smo jako dobro primljeni“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.