U trendu

Ivanišević: Za aktivne mere zapošljavanja 50,5 miliona dinara

NOVI SAD – Zajednički rad na smanjenju stope nezaposlenosti u Vojvodini, kroz sprovođenje Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja za 2023. godinu, cilj je dva sporazuma iz oblasti zapošljavanja koja su potpisali pokrajinski sekretar za privredu i turizam Vojvodine Nenad Ivanišević i direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar.
Sporazumom je definisana saradnja u realizaciji programa stručne prakse sekretarijata za privredu i turizam, kao i saradnja na realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih akcionim planom za ovu godinu.
Ivanišević je istakao da su sredstva za aktivne mere zapošljavanja ove godine uvećana za oko 10 odsto u odnosu na prošlu i da iznose 50,5 miliona dinara.
Prema njegovim rečima, težište se stavlja na prekvalifikacije i dokvalifikacije, pa je planirano da se u prvih pola godine za prekvalifikacije i dokvalifikacije u IT sektoru izdvoji 19 miliona dinara.

Ivanišević je naveo da će Sekretarijat za privredu usmeriti NSZ osam miliona dinara za realizaciju stručne prakse studenata koji su lane diplomirali u Vojvodini sa prosekom od 9,5 pa naviše, za samozapošljavanje 16 miliona dinara, dok je za javne radove opredeljeno 7,5 miliona.

Sedlar je navela da budžet NSZ na nivou države iznosi 6,8 milijardi dinara i da se uz učešće Vojvodine u sufinansiranju programa i mera zapošljavanja namenjenih firmama i ljudima koji su na evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana, očekuje zapošljavanje do 30.000 nezaposlenih Vojvođana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.