U trendu

Ivanović: Tužbe protiv ministara iz FBiH koji su upropastili proizvodnju peleta

BANJALUKA 10. januara (Tanjug) – Predsednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da su proizvođači peleta dovedeni na ivicu propasti, te da će od BiH tužbama tražiti nadoknadu štete i pozvati na odgovornost ministre zbog kojih su, kako tvrdi, dovedeni u takvu situaciju, prenose „Nezavisne novine“.

„Postoji blokada od strane odlazećih ministara iz FBiH u Savetu ministara BiH koji iz nama nepoznatih razloga uništavaju ovu industriju, kako u FBiH tako i u Srpskoj. Vlada RS je poslala inicijativu da se izvoz odobri još sredinom decembra, međutim, u više krugova glasanja i stavljanja te tačke na dnevni red, svaki put je kočnica bila iz Federacije“, istakao je Ivanović za „Glas Srpske“.

Dodao je da je proizvođačima preostalo da se nadaju da po isteku zabrane 31. januara, zabrana neće biti produžena.

„Proteklih godina cena je formirana na osnovu tržišnih uslova, ali ti uslovi su se sada potpuno promenili. Nema više velike tražnje ni iz Evrope, cene su pale za više nego duplo i nema potrebe da se i dalje nastavlja zabrana. Pelet je predstavljen kao najveći problem, a zapravo nije“, kazao je Ivanović.

On je upozorio i da su domaći proizvođači ostali bez tržišta te da je pitanje da li će i kada rampa bude podignuta imati kome da prodaju svoj proizvod.

„Evropa se snabdela iz nekih drugih izvora, čak i iz Indije. Oni su preuzeli naše kupce s kojima smo radili godinama. Ne znam kako ćemo ubuduće uopšte vratiti kredibilitet naših firmi prema tom ino-tržištu, jer smo ih zbog nepromišljenih odluka ostavili na cedilu. Oni su platili avanse, a robu nisu dobili. Pojedini proizvođači su vratili avanse, drugi nemaju odakle, pa pokušavaju da nađu druge aranžmane s tim kupcima“, rekao je Ivanović, naglasivši da je ugroženo hiljade radnih mesta u ovoj industriji.

Goran Ivanović je rekao da je jedan od predloga proizvođača bio izlazak na proteste, ali da je sve izvesnije da će se ova proizvodnja samo tiho ugasiti.

„Proizvođači su preživeli medijski linč, sasvim nepravedno, jer oni nisu bili krivci za situaciju na tržištu, već trgovci i preprodavci. Zbog svega toga pitamo se ima li uopšte smisla bilo šta više pa i izaći na protest“, rekao je Ivanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar