U trendu

Ivković: NBS procenjuje rast BDP-a od 6,5 odsto, mogući i

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) procenjuje da će realni rast bruto domaćeg proizvoda biti 6,5 odsto ove godine, uz mogućnost da bude i više, kao i realni rast od 4,5 odsto sledeće godine, koliko očekujemo i u srednjem roku, izjavila je danas viceguverner NBS Ana Ivković.

Govoreći na Beogradskom ekonomskom forumu, Ivković je kazala da su projekcije da bi inflacija, nakon uticaja privremenih faktora prošle i ove godine koji su delovali u različitom smeru, od polovine sledeće godine trebalo da bude na nivou na kojem je bila i prethodnih osam godina, a što joj je i prosek od početka pandemije.

„Kada je reč o uticaju privrednog rasta na inflaciju, procenjujemo da brži rast bruto domaćeg proizvoda koji očekujemo, neće imati inflatoran karakter, posebno imajući u vidu da kvalitetnija infrastruktura povećava produktivnost ekonomije“, rekla je Ivković.

Takođe, dodaje, kvalitetnija infrastruktura stimuliše investicije privatnog sektora kao i rast proizvodnih kapaciteta, zahvaljujući čemu bi, kaže, efekat tražnje na inflaciju trebalo da ostane nepromenjen.

„I uz to, kvalitetnija infrastruktura smanjuje troškove poslovanja privrede, čime ima i potencijal da čak smanji inflatorne pritiske“, zaključila je Ivković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar