U trendu

Iz indeksa MSCI i FTSE Rasel brišu kineske telekom firme

SINGAPUR – Provajderi globalnih berzanskih indeksa MSCI i FTSE Rašel saopštili su da će izbaciti tri kineske telekom kompanije iz tih indeksnih korpi kao odgovor na zabranu američkih ulaganja u kineska preduzeća.

Reč je o kompanijama Čajna Mobajl, Čajna Telekom i Čajna Junikom Hong Kong, čije su se akcije nakon ove najave sunovratile, zbrisavši danas do podnevne pauze na Hongkoškoj berzi skoro 10 milijardi dolara njihove tržišne vrednosti, izveštava Rojters.

Ovim potezom se proširuje paket kineskih kompanija koje su već izbačene iz berzanskih indeksa zbog američke zabrane. Sve tri kompanije imaju veliki broj pasivnih investitora, koji će, po oceni britanske agencije, verovatno krenuti s masovnom rasprodajom njihovih akcija.

Provajder MSCI indeksa je naveo u saopštenju da će ove tri kompanije biti 8. januara uklonjene iz njegovih kineskih indeksa, a FTSE Rasel najavio njihovo brisanje iz svojih indeksa Global Ekviti i Čajna A za 11. januara.

Izbacivanje kineskih firmi iz berzanskih indeksa je odgovor na novembarsku naredbu odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa kojom se zabranjuje Amerikancima da, počev od novembra 2021, ulažu u kineske kompanije za koje Vašington tvrdi da imaju veze sa kineskom vojnom industrijom.

Kina je taj potez osudila kao bezobzirno ugnjetavanje njenih kompanija, a nekoliko pogođenih firmi je kategorično negiralo veze sa vojskom.

Najnovija brisanja dolaze nakon što je NJujorška berza objavila da će 11. januara delistirati američke depozitarne potvrde za tri kineske telekom kompanije kojima se trguje u SAD. Odluka Vol Strita je usledila nakon pojašnjenja američkog Ministarstva finansija da se zabrana ulaganja odnosi na podružnice čiji su nazivi slični imenima 35 kineskih kompanija sa liste Ministarstva odbrane za koje se tvrdi da imaju veze sa vojskom.

Menadžeri investicionih fondova ocenjuju da će uticaj ovih odluka na tržište kapitala možda biti kratkotrajan jer će odliv pasivnih investitora zameniti kupci izvan SAD.

U prilog tome navode da je, na primer, proizvođač čipova SMIC skočio na berzi za više od 35 posto u poslednje dve nedelje, uprkos tome što je zabranjen i uklonjen iz berzanskih indeksa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.