U trendu

Izabran predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika

BEOGRAD – Upravni odbor Komore italijansko-srpskih privrednika izabrao je inženjera Anina De Veneciju za novog predsednika te Komore.

Kako je saopšteno, Upravni odbor je jednoglasno prihvatio kandidaturu italijanskog menadžera.

Anino De Venecija nasledio je Đorđa Markeđanija, predsednika Izvršnog odbora i dosadašnjeg CEO ĐOR Osiguranja Grupe Unipol, koji je vodio Komoru od 2016. godine i koji će se za nekoliko dana vratiti u Italiju gde ga čeka novo zaduženje.

Gospodin De Venecija radi u Srbiji od 2015. godine kao operativni direktor, a od marta 2017. godine u svojstvu generalnog direktora kompanije AUNDE SRB D.O.O. iz Jagodine u sastavu Grupacije AUNDE, koja proizvodi navlake za automobilsku industriju.

Kompanija broji više od 800 zaposlenih i pokrenula je program dualnog obrazovanja za učenike srednjih škola.

U saopštenju Komore navodi se da je on u Srbiji oduvek pružao značajan doprinos promociji Made in Italy, budući da je veran podržavalac italijanskog umeća bavljenja biznisom.

De Venecija se zahvalio svim članovima Upravnog odbora na ukazanom poverenju iskazavši veru u stalni napredak garantujući nastavak unosne saradnje između Italije i Srbije.

Novoizabrani predsednik i članovi Upravnog odbora izrazili su gospodinu Markeđaniju zahvalnost i prijateljske emocije, zahvalivši mu se na žaru, istrajnosti i sposobnosti kojima je do danas vodio udruženje, obezbedivši mu ulogu jednog od najuticajnijih i najreprezentativnijih udruženja privrednika u zemlji.

Komora italijansko-srpskih privrednika, koja broji oko 150 članova deo je mreže italijanskih komora u svetu – 81, prisutnih u 58 zemalja, sa više od 20.000 kompanija članica.

Njen rad podržava Ministarstvo za ekonomski razvoj Republike Italije, a svoju delatnost obavlja u koordinaciji i uz podršku institucija u sastavu Sistema Italija, među kojima su i Ambasada Italije i ICE – Italian Trade Agency.

Osim članova Upravnog odbora, današnjoj sednici su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora, kao i šef odeljenja za ekonomsku i trgovinsku saradnju Ambasade Italije, gospođa Fabiana Urbani.

De Venecija je nakon izbora za predsednika izjavio da sa velikim zadovoljstvom prihvatio tu odgovornost i da mu je namera da pruži podršku kako preduzećima sa italijanskim kapitalom kojih je preko 600 u Srbiji, tako i brojnim srpskim firmama sa željom da se prošire na italijansko tržište.

„Iskustvo koje imam u proizvodnom sektoru pomaže mi da odlično razumem potrebe privrednih subjekata u procesu internacionalizacije kao i da prepoznam prednosti obavljanja delatnosti u Srbiji i Italiji u privrednom kontekstu nakon pandemije. Nameravam da posetim sve članove Komore čim to bude bilo moguće, kako bih se upoznao sa poslovnim potrebama svake kompanije ponaosob“, rekao je De Venecija.

Đorđo Markeđani je kazao su godina značajno povećali broj inicijativa Komore u korist članova i italijansko-srpske privredne zajednice, suočavajući se sa izazovima koje su nametnuli tržište i pandemija, a pomoću mešovitog digitalno-fizičkog modela.

„Italijansko prisustvo u Srbiji je u stalnom porastu i kapilarno se širi, protežući se od proizvodnje preko usluga, do obnovljivih izvora energije i tehnologije. Možemo reći da smo dve geografski bliske zemlje sve čvršće privredno integrisane, sa obostranim simpatijama koje osnažuju poslovne veze“, zaključio je Markeđani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar