U trendu

Izbacivanje ruskih banaka iz SWIFTne znaci i njihovo gasenje

BEOGRAD – Isključivanje ruskih banaka iz SWIFT-a ne znači da te banke više neće raditi ili da će biti zatvorene, već da neće moći na lakši i jefitiniji način da vrše plaćanja koja je prednost platforme SWIFT-a, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Gostujući na TV K1, Savić je kazao da će izbacivanje ruskih banaka iz tog sistema poremetiti tržište nafte i gasa, dodajući da će to isključivanje pogoditi ne samo Rusiju, nego i Nemačku i sve druge zemlje koje kupuju naftu i gas od Rusije.

Savić ističe da problem Rusije nije kako će Nemačka i druge zapadne zemlje da im plate isporuku nafte i gasa, te da će sada, nakon isključivanja ruskih banaka iz SWIFT-a, morati da nađu drugi način.

Navodi da su drugačiji načini plaćanja mogući, te i da su postojali tokom raznih perioda kriza, ali da su oni komplikovaniji i da će koštati više.

Prema njegovim rečima, rat će uticati na ekonomiju Rusije, a tu ekonomsku krizu, navodi, najviše će osetiti narod Rusije i Ukrajine.

„Najveća žrtva svih sukoba uvek je narod, naročito siromašan narod“, rekao je Savić.

Kaže da se Rusija za ovu situaciju pripremala 10 godina i dodao da će je tenzije sa zapadnim zemljama sada ekonomski „gurati“ u savezništvo sa Kinom.

Savić ističe da će to biti kratkoročno rešenje, ali ne i na duži rok.

„Ruski problem je što nemaju izbora, svi ih guraju prema istoku, ali se njima tamo ne ide“, rekao je Savić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić objasnio je da je SWIFT telekomunikacija platforma koja postoji od 1973. godine, u svom sistemu ima oko 11.000 članica banaka, a preko te platforme se vrši 90 odsto plaćanja uvoza i izvoza.

Vasić kaže da ta platforma predstavlja elegantan način plaćanja, a da sada kada su ruske banke izbačene iz tog sistema, da će plaćanje biti vršeno na drugi i skuplji način.

Govoreći o zatvaranju poslovnice Sber banke u Sloveniji, Vasić kaže da je uveren da se tako nešto neće destiti kod nas, jer Narodna banka Srbije (NBS) vodi računa o likvidnosti banke.

S druge strane, Vasić kaže da je Slovenija to uradila pod pritiskom EU, dok Srbija, ističe, taj problem nema.

Dodaje da kod nas nisu uočeni redovi i gužve ispred Sber banaka, što znači da građani imaju poverenja u bankarski sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.