U trendu

Izbori nisu ugrozili ekonomsku aktivnost

Novu vladu Srbije očekuje nastavak reformi, a vanredni pralamentarni izbori prošli su bez posledica po ekonomsku aktivnost, ocenili su danas ekonomisti na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Urednik MAT-a Ivan Nikolić izjavio je da su ekonomski pokazatelji za mart vrlo povoljni i da su potvrdili rastuće trendove industrijske proizvodnje i izvoza.

Dodao je da uvoz trenutno stagnira, u porastu je i dalje unutrašnji promet u trgovini na malo, inflacija je u padu, a rastu zarade, posebno u javnim preduzećima.

„Stanje u budžetu je vrlo povoljno, i deficit je daleko niži od očekivanog“, rekao je Nikolić i dodao da nema nema preciznih podataka o rastu investicija u prvom tromesečju ove godine.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je moguće da je predizborna atmosfera uticala na odlaganje investicija.

Kako je naveo, mogući efekti, od kojih su se neki ispoljavali samo do objavljivanja rezultata izbora, a neki će se moći otkloniti tek nakon formiranja Vlade, bili bi zastoj u dinamici investicija, skok zarada u javnom sektoru, kretanje deviznog kursa i pritisak na devizne rezerve, ali i neke druge mere u strukturnoj sferi, vezane za aranžman sa MMF, koje čekaju novu Vladu.

„Konsolidacija javnih finansija i smanjenje manjka u budžetu omogućavaju novoj vladi da nastavi sa reformama, koje se trenutno pomeraju sa javnih finansija ka strukturnim reformama“, ocenjeno je u novom broju MAT-a.

Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da se novu vladu očekuje nastavak reformi, pre svega završetak procesa restruktuiranja javnih preduzeća, konsolidacija i transformacija nekoliko velikih javnih preduzeća – EPS, Srbijagas i Železnice Srbije.

„Potreban je i nastavak reformi u javnom sektoru, sa akcentom na lokalna javna preduzeća i lokalne javne finansije, zdravstvo i obrazovanje, gde radi oko 300.000 ljudi“, istakao je Kovačević.

Najkrupniji izazov je, kako je ocenio, nastavak sistemskih reformi u penzionom sistemu i socijalnim funkcijama države.

„Neophodno je smanjenje opterećenja na rad, radi stimulisanja zapošljavanja, ali za takav potez potrebna je i mera koja bi neutralisala jaz u budžetu“, rekao je on.

Stručnjaci MAT-a naveli su da za sada nemaju procenu rasta BDP u ovoj godini, jer je rano za prognoze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.