Izdate sve dozvole za deonicu Sremska Rača-Kuzmin

BEOGRAD – Sve potrebne građevinske dozvole za deonicu Sremska Rača – Kuzmin na trasi budućeg autoputa Beograd-Sarajevo su izdate, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je uoči posete Turskog predsednika Srbiji poručila da je za Srbiju izuzetno važno da se regionalno povezuje, a da je auto-put od Beograda do Sarajeva jedan od šest novih autoputeva čija izgradnja je započeta krajem avgusta ove godine.

Ona je dodala i da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za drugu deonicu ka BiH, od Požege do Kotromana, i da će ona biti završena krajem naredne godine.

„Pored toga, sledeće godine započinjemo rehabilitaciju 5. 000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva i to će raditi naše firme“.

Mihajlovićeva je dodala da su izdate sve potrebne građevinske dozvole za deonicu Sremska Rača – Kuzmin i da ovaj auto-put zajedno grade turska i srpske kompanije.

„U svakom ugovoru koji realizujemo najmanje polovinu posla obavljaju domaće kompanije. Strane kompanije nam donose nova znanja i tehnologije, a mi se kao država trudimo da pomognemo domaćim firmama koje su razorene još od devedesetih. Zato je moja poruka njima da se udružuju i prave konzorcijume, jer posla je mnogo i novca imamo“, rekla je ona.

Građevinarstvo je zamajac privrednog razvoja zemlje i pomoći ćemo srpskim kompanijama da se oporave i spremno uđu u ovaj posao, rekla je ministarka.

„Dobri odnosi predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, rezultirali su brzinom kojom danas pravimo taj auto-put i njih dvojica će i svečano obeležiti početak radova prilikom posete turskog predsednika naredne nedelje“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ona je, gostujući na TV Hepi istakla da je važno što Srbija ima takvog državnika kog svetski lideri, poput predsednika NR Kine Si Đinpinga, zovu prijateljem.

„Dobri odnosi predsednika Vučića sa svetskim državnicima baza su za sve dalje što radimo i mnogo lakše postižemo dogovore oko velikih infrastrukturnih projekata. Srbija sarađuje sa svima, i sa Rusijom, Kinom, SAD, Turskom, Francuskom, Azerbejdžanom, jer je to u našem ineteresu“, rekla je ona, navodi se u saopštenju ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.